Kolposkopi nedir? Nasıl yapılır?Kolposkopi işlemi smear testi sonucu anormal cıkan kadınlarda rahim ağzının daha iyi değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucu gerekli gorulen alanlardan biopsi alınarak rahim ağzındaki hucre değişikliklerinin kesin tanı konulmasını sağlar.
KOLPOSKOPİ işlemi icin Kolposkop denilen bir cihaz kullanılır. Kolposkop, rahim ağzındaki olası bazı hucresel değişiklikleri ve kanser şuphesi riskini araştırmayı sağlayan ışıklı, buyutec ya da bir ceşit durbune benzeyen bir alettir. Kolposkop, rahim ağzında olabilecek, normal jinekolojik muayene sırasında cıplak gozle net olarak gorulmeyen tum anormalliklerin, cok daha buyuk, net, anlaşılır ve detaylı şekilde incelenmesine olanak tanır.
Rahim ağzı kanseri oluşmadan once hucresel anormallikler olur. Bunlara displazi denir. Sonrasında displazi şiddetlenerek hafif anormallikler, ağır anormalliklere, sonrasında da kansere donuşur. Anormal hucre oluşumu genellikle 25-35 yaşları arasında başlar. Bu hucreler prekanseroz (oncul kanser hucresi) olarak değerlendirilir. Zamanla bu hucreler kanser hucrelerine donuşerek rahim ağzının dış kısmında sınırları belli bir kanser oluşturur. Bu durum tedavi edilmediğinde rahim ağzının diğer katlarına ve diğer organlara yayılır. Erken donemde teşhis edilebilen vakaların % 95’inden fazlası iyileşebildiğinden erken teşhis ve tedavi cok onemlidir. Kolposkopi, kanser oncusu lezyonların erken teşhis ve tedavisini sağlar.
Kolposkopi nasıl yapılır?
Kolposkopi, kolposkop dediğimiz cihaz kullanılarak, goz ile yapılan bir muayene şeklidir. Kolposkopi esnasında belirgin ağrı olmaz, bu nedenle anestezi uygulanmasına genelde gerek kalmaz.
Kolposkopi işlemi yapılacak olanhasta once muayene olur gibi jinekolojik masaya yatar. Spekulum olarak isimlendirilen ve normal jinekolojik muayene esnasında kullanılan plastik alet vajina icine yerleştirilerek rahim ağzınızın daha rahat gorulmesi sağlanır. Sonrasında vajina ici serum fizyolojik ile iyi, kaliteli bir goruntuyu engelleyebilecek vajinal artıklarından ve salgılarından temizlenir .
Kolposkopla tum rahim ağzı ve vagina incelenir. ozel boyalar ve ilaclar kullanılarak şupheli alanlar daha net goruntulenir. Sonrasında şupheli alanlardan ve gerekli gorulen yerlerden kolposkopik biyopsi yapılır. Serviks yani rahim ağzından biopsi alınırken, ozel bir alet yardımı ile toplu iğne başı kadar kucuk bir doku orneği alınır. Alınacak biopsinin sayısı kolposkopik bulgulara bağlıdır. Biopsi alınması sırasında rahim kasılması olabileceğinden adet sancısına benzer hafif bir kramp olabilir.
Kolposkopi ve biopsi temelde son derece basit ve guvenli bir işlemdir. Bununla birlikte biopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkac gun sureyle hafif kanama olabilir Yine cok nadir olarak işlem sonrası enfeksiyon gelişebilir.
Kolposkopi yaptıranların kolposkopi sonrası cinsel ilişkiye 2 hafta ara vermeleri onerilir. Kolposkopi sonucları cok kısa sure icerisinde belli olur ve yapılacak tedavi cıkacak sonuca gore şekillendirilir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]