Goruntuyu 40 kadar buyutebilen, parlak ışıklı bir tur mikroskoptur. Ozellikle rahim ağzındaki (serviks) kanser oncusu (prekanseroz) bulguların değerlendirilmesinde kullanılır. Kolposkopi kesinlikle ağrısız bir işlemdir. Kadınların rahim ağzı kanser taraması smir testi ile yapılır. Smir testi, hastaların % 15-20 kadarında yalancı doğru sonuc verir. Yani bir hastalık olmasına rağmen, hastalık yokmuş sonucu bildirir. Bu nedenle smir testinde bir patoloji tespit edilen veya smirde patoloji olmamasına rağmen, rahim ağzının goruntusu şuphe uyandıran hastalarda kolposkopi ile muayene yapılmalıdır.
Muayenede iki metod vardır.
1-Rahim ağzının serum damlatılmış pamukla silinmesi ve sonrasında muayenenin yapılması
2-Rahim ağzının kuru bir tamponla silinip, sonra incelenmesi.
Her iki tur silme ile incelenecek bolge uzerindeki hucre artıkları, akıntılar temizlenir. Kolposkopi ile rahim ağzı 10-15 buyutme ile buyutulerek incelenir. İncelemede doku hasarlanmaları, zeminden kabarık yapılar, damarlanma ozellikleri incelenir. Anormallikler varsa not edilir. Daha sonra %3-5 yoğunluktaki asetik asit emdirilmiş pamuk 5-10 saniye bu bolgeye uygulanır. Bu sıvının uygulanması, hucre yapısı bozulmuş, kanserleşme potansiyeli olan bolgelerin ortaya cıkmasını kolaylaştırır. Bu bolgelerde beyazlaşma oluşur. Kolposkopik muayenede dikkat edilmesi gereken başlıca bulgular:
1-Asetik asit surulmeden once beyaz gorulen alanlar (lokoplaki)
2-Asetik asit suruldukten sonra beyazlaşan alanlar (asetowhite alan)
3-Nokta tarzı damar kesitlerinin yoğum olarak gorulduğu alanlar (puntuasyon)
4-Kaldırım taşı veya mozaik tarzında goruntu
5-Duzensiz, anarşik tarzda dağılım gosteren damarlanma.
Bu lezyonların gorulduğu bolgelerden biyopsi yapılmalıdır. Biyopsi ile alınan parcalar patolojik incelemeye gonderilir. Gelen sonuclara gore hastaya yapılacak tedavi belirlenir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kolposkopi nedir, hangi durumlarda kullanılır?
Sağlık0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kolposkopi nedir, hangi durumlarda kullanılır?