Uzun ve bukulebilir bir aletle kalın barsağın icini orten tabakanın tamamının gorsel yolla guvenli ve etkili olarak incelenmesidir. Cihazın kalınlığı parmağımızdan daha kucuktur. Kalın barsak hastalıklarının tanısında, biyopsi almada ve poliplerin cıkarılmasında kullanılır. Bircok defa hastaneye yatmaya gerek olmaksızın ve hastaya cok az rahatsızlık hissi verilerek yapılabilir.
İşlem Hangi Durumlarda Gereklidir ?
Barsak kanamaları, ağrı, ishal, tumor ve iltihap durumlarında yapılır.
İşlemin Tanısal Değeri Nedir ?
İşlemin tanısal değeri oldukca yuksektir ( % 95 – 98 ). Barsak duvarında haustra dediğimiz katlantılar mevcuttur. Bazı kucuk lezyonlar bu katlantıların arkasına saklanabilir ve gozden kacabilir (%2 – 5).
İşlemin Faydaları Nelerdir ?
Bu işlem barsaktaki problemlerin doğru tanısının konması icin gereklidir.
İşleme Nasıl Hazırlanılır ?
Kolonoskopi oncesi mutlaka yeterli barsak temizliği yapılmalıdır. Barsağın cok iyi temizlenmesi icin X-M DİET 250 cc ve B-T ENEMA 135 veya 210 ml adlı ilacın kullanım şekline titizlikle uymanız son derece onemlidir.
1- X-M DİET 250 cc ACIKLAMASI
a- Randevu tarihinden bir gun oncesi sulu gıdalar ile beslenin. Cay, corba, sut, muhallebi gibi posa bırakmayan yiyecekleri tercih edin.
b- Akşam saat 18.00’de bir X-M DİET 250 cc Solusyon şişesinin yarısı icilip uzerine bir bardak dolusu su icin. Saat 19.00’da X-M DİET 250 cc Solusyon şişesinin kalan yarısı icilip uzerine bir bardak dolusu su icilecek.
DİKKAT: İlacın kullanımından film cekilene kadar hicbir şey yemeyiniz. Butun gece boyunca ve işlem sabahı bol bol su (en az 2 Litre) icin.
2- B.T. ENEMA 135 ML. ACIKLAMASI:
İşlemden bir saat once 1 adet B.T ENEMA 135 ml. Lavmanı kutu uzerinde gosterildiği şekilde yatarak makata sıkılıp 15 dakika bekleyerek tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra hastaneye ac karnına geliniz
İşlemin Riskleri Nelerdir ?
İşlem sırasında risk cok duşuk olup %0.1-0.3 arasında değişen oranda barsakta delinme ve kanama olabilir. Deneyimli Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapıldığında Fleksibl sigmoidoskopi genellikle guvenli bir işlemdir. Doktorunuz gerek gorduğunde işlemi daha rahat olması icin size toplar damar yolu ile (İ.V.) uyku verici ilac ve/veya ağrı kesici ilac uygulayabilir.
Cok nadir olarak bu ilaclara bağlı alerjik reaksiyonlar ya da solunum durması ve olum gibi yan etkiler ortaya cıkabilir. İşlemin riskleri cok nadirdir. Ozellikle tecrubesiz ellerde yapılırsa bağırsağın tahribatı, kanaması, delinmesi veya enfeksiyonu olabilir. Biyopsi yapılan veya polip cıkarılan bolgede kanama nadiren de barsak duvarında yırtılma olabilir. Yırtılma olduğunda cerrahi mudahale gerekebilir. Bu tur bir risk daha cok poliplerin cıkarılması sırasında olabilir.
İşlem Sonrası Neler Hissedersiniz ?
İşlem sırasında sakinleştirici ilac verildiğinden dikkatiniz ve refleksleriniz bozulacağından evinize bir yakınınız aracılığıyla gitmeli, 8 saat boyunca araba kullanmamalı ve dikkat gerektiren bir iş yapmamalısınız. İşlemde verilen hava nedeniyle bir sure karın şişliği ve gaz hissedebilirsiniz. Uzman deneyimli doktor tarafında guvenirlilikle yapılan bir incelemedir.
Cok ender de olsa bazı komplikasyonları vardır. İşlem sırasında kalın bağırsak duvarında bir yırtık oluşabilir ve bağırsak icerikleri karın zarına gecebilir. Bu durum karın ic zarında iltihaba neden olabilir. Diğer bir yan etki parca alınan veya polipektomi yapılan yerden kanama olmasıdır. Bunlar genelde kendiliğinden durur. Ender olarak bu gelişen yan etkileri duzeltmek icin acil ameliyat gerekebilir. Başka bir problemde serum takılan yerde ağrı ve kızarıklık olmasıdır. Eğer işlem sonrasında şiddetli ağrı, uşume, titreme, kusma, ateş yukselmesi, anusten bolca taze kırmızı kan gelmesi olursa mutlaka doktoru aramak gerekir.
Kolonoskopi Sırasında Normal Dışı Bir Bulgu Saptanırsa ?
İşlem sırasında bağırsağınızda normalden farklı bir durum gozler ise tetkik icin bağırsaktan biyopsi alabilir. Polip kolonoskopi sırasında cıkarılabilir. Polipler genellikle kanser değildir, ancak cıkarılması gelişebilecek kalın barsak kanserlerini onlemek icin gereklidir. Uzun vadede kansere donme ihtimalleri vardır. Polipler, ozel kementlerle yakılarak cıkarılır
[h=2]İzmir Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kolonoskopi nedir, hangi durumlarda yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kolonoskopi nedir, hangi durumlarda yapılır?