Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu tarafından goruntulenen ilk 13 hedef arasında bulunan “SDSS J165202.64+172852.3” adlı kırmızı kuasarı gozlemleme şansı buldu. Webb tarafından cekilen ve daha sonra filtrelerle işlenen goruntu, kuasar hakkında onemli detayları guz yuzune cıkardı.
James Webb'in yeni keşiflere olanak sağlayan goruntusu:

Tam boyutta gormek icin tıklayın. (44,80 MB)
Yukarıda gorduğunuz goruntu, “canavar” bir kara delik icinde nadir gorulen bir kuasarın etrafında birleşen galaksiler kumesini gosteriyor. Soz konusu kuasar, halihazırda gok bilimciler arasında super kutleli kara deliğe sahip olabileceği duşunulen adaylar arasında yer alıyordu.
Galaksiler kumesinde gorduğumuz renkler de aslında bize farklı şeyler anlatıyor. Yeşil renk, galaksilerin hareket halinde olmadığını (goruş acımıza gore) gosterirken kırmızı bolumler Dunya ’dan saniyede 700 kilometre hızla uzaklaşan galaksileri, mavi bolumler ise Dunya ’ya 350 kilometre hızla yaklaşan galaksileri temsil ediyor.
Bu bolgeden bugune kadar gelen en net fotoğraf olan yukarıdaki goruntu, onemli bir bilgiyi daha ortaya koydu. Bilim insanları, artık bu bolgede en az uc adet galaksinin cok yuksek hızda bir şeyin etrafında donduğunu gordu. Fakat galaksilerin etrafında donmesini sağlayan bu şeyin ne olduğu henuz gizemini koruyor. Tabii teori doğruysa, bu bir super kutleli kara delik olabilir.