Evet arkadaşlar bence 200-300 yılın en iyi filmi bence Matrix'tir. Neden mi? Evreni tanımlayabilecek, insanların milyonlarca yıldır duşunduğu biz neden varız? sorusuna başka bir acı kazandıran bu film bir acayip. Efsanedir bence. Adamlar insanları o kadar ters koşe yapıyor ki ben 10 defa izlememe rağmen, Matrix'i tam anlamamışım. Gecende Youtube'da bir yorum gordum ve mantıklı olabileceğini anladım. Matrix'de genel anlamda senaryo bildiğiniz uzere, makinelere yapay zeka verilir, makineler kontrolden cıkar, insanlar makinelere savaş acar ama yenilir. Bunun uzerine insanlık makinelerin enerji kaynağı olan guneşi kesmek icin, gokyuzunu karartır. Makineler de tarlalarda insan uretir insanları pil olarak kullanır. Ama insanların fazla olması icin de, uremesi icin bir amac verilir. Hayali olarak, yazılım dunyasında insanlar yaşatılır gercekmiş gibi. Buraya kadar sorun yok herkes anlayabiliyor ama, bu kurtarılan insanlar var ya Matrix'ten bunlar zion denen bir yer altı şehrinde yaşıyor ya, işte o da dumenmiş, yani zion da aslında makinelerin, yani mimar makinenin ikinci bir guvenlik duvarıymış. Cunku; Matrix ilk başta kusursuzmuş, insanlar icin ama insanlar kusursuzluğu kaldıramıyor, insanlık acıdan, kaosdan, savaştan beslenen yani durduk yere kaşınan bir varlık olduğu icin makineler, pil olacak hasatlarını kaybetmeye başlamış. Zihin kaldıramdığı icin, bunun uzerine mimar kahin adında program yapmış ve bu programın gorevi, insan mantığını anlayıp ona gore Matrix yapılacakmış. Ve Zion da insanlığın makinelerle savaştığını duşunup, yani bir amacı olduğu icin isyancılara bir amac verilmiş ve insan tarlasının verimi arttırılmış, yani Zion da yazılımmış. Ben bunu anlamamıştım.

Ama duşunmuştum, insanlar gercek dunyada tutuldukları kapsulden cıkarılabiliyordu, yani bu makineler salak mı de neden orada cıkarılmaya calışılan insanlara engel olmuyordu. Sonucta kendi bolgesi makinelerin. Bir de neonun dış dunyada da gucleri olması, halbuki neonun gucleri Matrix'de olabilirdi. Yani yazılım icerisinde dış dunyada super kahraman gibi bir şey olmadığına gore, yani Zion da insanlara amac olarak verilmiş bir başka yazılım bu mantık cercevesinde. Arkadaş bu nasıl iş? Biz neye inanacağız, yani teori de olsa bu dunyada oyle olabilir, nereden bilebiliriz?

Ayrıca Neo Matrix'i yok edecekti ama Ajan Smith'i yok edip, makineleri kurtardı. Yani Neo bilindiği uzere kahraman değil, yapay zeka olan kahinin programladığı bir antivirusmuş. Esas makineleri yok edecek olan Smith'di.