Klimalar astım ve alerji hastaları icin yararlı mı? Zararlı mı?Kuresel ısınma nedeniyle artan sıcaklık ve nem, klimaları gunluk yaşantımızın bir parcası haline getirdi. Astım ve alerji hastaları klima kullanırken bazı kurallara uyarlarsa klima onlar icin yararlı olur, ancak dikkat etmezlerse tam tersi zarar gorebilirler. Bu yazıda astım ve alerji hastalarının klima kullanımında dikkat etmesi gerekenleri ozetledik.
Atom hastalarının soludukları havanın ısısı, nemi ve temizliği cok onemlidir. Klimalar uygun ısı ve nemi ayarlayabilmek acısından yarar sağlar. En uygun sıcaklık 24-25 derece ve nem de %40-50’dir. Yeni tip gelişmiş filtreli klimalar aynı zamanda havayı temizleme ozelliğine de sahip olduğundan mumkunse filtre kalitesi daha iyi olan klimalar tercih edilmeli, mutlaka klima filtre bakımları onerilen sıklıkta yapılmalıdır. Cunku klima, ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı verdiğinden cihazın zamanla filtrasyon sistemi pislenir, klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları ureyebilir. Bu mikroorganizmalar astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar icin risk teşkil eder ve sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına yol acabilir. Ancak filtre temizliği ve bakımı duzgun bir şekilde yapılırsa bu riskler ortadan kaldırılabilir.
· Hastalar klima kullanırken direkt klimanın ruzgÂrına maruz kalmamalı, karşısında oturmamalılar.
· Klima calıştırılmaya başlandığında ortam cok hızlı soğutulmamalı, yavaş yavaş soğutulmalıdır. Boylece vucudun ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine uyum sağlamasına imkan verilmiş olur.
· Ozetle klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar acısından bazı riskleri olmakla birlikte, yuksek sıcaklık ve nem oranının riskleri de goz ardı edilemez, dolayısıyla klimaları bilincli kullanarak hastaların klimalardan yararlanmalarını oneriyoruz.
Goğus Hast.Uz.Dr.Sevin Karalar
[h=2]İstanbul Goğus Hastalıkları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Klimalar astım ve alerji hastaları icin yararlı mı? Zararlı mı?
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Klimalar astım ve alerji hastaları icin yararlı mı? Zararlı mı?