Klasik tup bebek (ıvf-ın vitro fretilizasyon)Tup bebek tedavisinin ilk uygulanan halidir. Gunumuzde de dunya uzerinde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Bu yontemde, kadının adet dongusu goz onune alınarak, adet başlangıcı itibari ile ceşitli ilac ve tedavi protokolleri uygulanır , kontrollu bir şekilde follikul adını verdiğimiz yumurta keselerinin gelişimi sağlanmaya calışır. Belli aralıklarla yapılan ultrason muayeneleri ile follikullerin istenilen şekilde gelişip gelişmediği takip edilir. İstenilen boyutlara gelen follikuller, hekim gerekli gorduğu takdirde hormon testlerinin seviyelerine bakılarak gelişmeleri değerlendirilir.
Uygulanan tedavi protokolune gore, genellikle adet dongusunun 10-13. Gunleri arası folikuller 17-18 mm boyuta ulaşır. Bu donemde yumurta toplama işlemi icin gun ve saat belirlenir, yumurta catlatma iğnesi olarak tarif edilen enjeksiyonun zamanı, cinsi ve dozu ayarlanır. Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlemdir. Bu nedenle lokal ya da genel anestezi ile yapılması tavsiye edilir. Her iki anestezinin de birbirine ustunluğu yoktur. Hastanın isteğine ya da anksiyete dozuna gore anestezi cinsi belirlenebilir.
Tek tek folikul denen yumurta keselerinin icindeki sıvı tuplere alınır. Ultrason probuna eklenen cok ince ve uzun bir iğne yardımıyla alınan follikul sıvısı, laboratuarda deneyimli embriyolog tarafından mikroskop altında incelenerek, oosit adı verilen yumurta hucresinin gelip gelmediği anlaşılır. Hastaya gore değişen oranda bazı follikulerde oositlerin oluşmadığı gorulebilir. Bazen oosit alınsa bile yeterli olgunlukta, yapıda olmayabilir. Anormal yapıda oositlerle karşılaşılabilinir. Yumurta toplama işleminin yapıldığı gun erkekten de sperm istenir.
Tup Bebek Uygun koşullarda sperm elde edildikten sonra, belirli işlemlerden gecirilerek hazırlanan spermler tup bebek icin kullanılabilir. Klasik tup bebek yonteminde, her yumurta hucresinin bulunduğu ortama en az 50.000-150.000 arasında sperm konulur. Bu yuzden klasik tup bebek yapabilmek icin normal yapıdaki sperm sayısının, toplanan oositlere yetecek miktarda olması lazımdır.( İleri derecede sperm azlığı olan, cerrahi yolla sperm elde edilen, canlı sperm hucresi bulunmayan ciftler icin kalsik tup bebek yontemi uygulanamaz. Bu ozellikleri gosteren ciftlere yontem olarak mikroenjeksiyon-ICSI yontemini secmek gerekir.) Spermlerle aynı ortama konulan oositler dollenmenin gercekleşmesi icin enkubator adı verilen ozel ısı, nem, pH, gaz karışımları insan vucudunu taklid eden cihazlar icinde bekletilir. Uygun zaman aralığında uzman embriyologlar tarafından mikroskop altında dollenmenin olup olmadığı anlaşılır. Dollenen embriyolar yine uygun aralıklarla enkubatorler icinde gelişimlerine devam ederler. Kontroller sonucunda, beklenen zamanlarda gereken aşamaları gecen embriyolar secilerek embriyo transfer işlemi icin hazırlanırlar.
Embriyo transferi hastanın infertilite oykusu goz onune alınarak 2.-3.-4.-5. Gunlerde yapılabilir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]