En once soylemek istediğim şey bunun tamamiyle "şahsi" bir liste olduğudur, o yuzden "x neden yok?, y şarkısı cop!" demezseniz sevinirim.

Onemli not:
Listeyi hazırlarken olabildiğince bilindik şarkılar koymaya dikkat ettim, ayrıca hic diss ve toplu track bulunmuyor (bir istisna haric). Bunlar icin ayrı listeler oluşturmak istediğimden dolayı bu durum ortaya cıktı.

Başlayalım:
10-Allame - Yak Gemilerini (feat. 9Canlı, Eypio, Yener Cevik)​3 Buyukler'in Allame'nin "Anakronik" albumune konuk olduğu şarkı. Parcanın altyapısı Allame'nin artık imzası diyebileceğimiz karanlık temalı bir altyapı. Bunun yanına da harika verseler eklenince ortaya cok guzel bir iş cıkmış oluyor. İlgi duyanlar icin aynı albumde "Oyunun Kuralı" şarkısı da gercekte Turkce rapteki iyi işlerdendir.

9-Sagopa Kajmer - Golge Haramileri​ Acaba bu şarkıyı dinlemeyen herhangi bir Turkce Rap dinleyicisi kalmış mıdır? Burada da Sago'ya alışık olduğumuz bir altyapı eşlik ediyor. Şarkımız "Kotu İnsanları Tanıma Senesi" albumunde bulunuyor. Bence albumun en guzel parcası olan bu şarkıyı buraya eklemezsem olmazdı.

8-Hayata Kustum - Cash Flow​ Bu şarkı hakkında hicbir şey soylemek istemiyorum, bende yeri cok ayrıdır. Tuşlu telefonlardan dinlediğim şarkılardan en sevdiğimdir. Mutlaka bilinmesi gerektiğini duşunuyorum.

7-Pit10 - Ruyalarım Var​ Şimdiki Server Uraz, o zamanki Pit10'un yine zamanında dillere pelesenk olmuş şarkısı. Aynı nakarat Joker'in "Element" albumundeki "Cocuklar Part 3" şarkısında da kullanılmıştır. "Ruyalarıma bir tek uyuyorken kavuşuyorsam, anladım ki olmek de zor değil." sozuyle akıllarda kalan Turkce Rap klasiğidir. Album "Ezoterik" albumunde bulunuyor. Eğer Pit10'nu henuz tanımayan yeni dinleyiciler varsa mutlaka bu şarkıyı dinlemelidirler. Oyle ki Pit10 bu şarkıyı son sahnesinde de okuyarak onore etmiştir.

6-Saian - Kırmızı Ciceklinin Oykusu​
Şimdi biraz daha farklı bir şarkıylayız. "Storytelling" olarak isimlendirebileceğimiz bu şarkıyı sessiz bir ortamda, roman dinliyormuş gibi hissederek dinlemenizi oneriyorum. Buraya sozleri bırakıyorum zira bilmediğiniz bir cok kelime olabilir. Şarkımızın sample'ı Eleni Vitali'den "Ena Heimoniatiko Proi" adlı Yunanca şarkıdandır. 4.Bolum "Charles Baudelaire - Kotuluk Cicekleri" kitabındandır.

5-Şehinşah - KARMA​ Autotune normalde benim de haz ettiğim bir efekt değildir ama bu şarkı oyle bir şarkı ki bunu es gecmemi sağlıyor. Şarkının kokpitinde DJ Artz bulunuyor. Ayrıca bir de canlı performans videosu var. Dinleyicileri bu parcadan sonra Şehinşah'tan surekli bir "KARMA" benzeri şarkı istediler ama bu pek mumkun bir ihtimal olarak gorunmuyor.

4-Allame - Fare Kapanı & Joker - Yaşamak Oldurur P1​ Bu iki şarkıyı ayrı sıralara koymak istemedim. Cunku ikisi de icracılarının en akılda kalan şarkıları. Ayrıca bunu cok kişi bilmeyebilir, Joker "Fare Kapanı"nı seslendirmiştir. Allame ise "Jokzilla" şarkısını seslendirmiştir. Hal boyle olunca ben de bu iki şarkıyı aynı sıraya koydum. Maruz gorunuz lutfen. Pek fazla şey soylemek istemiyorum, iki cok iyi rapciden iki guzel şarkı.

3-Patron & Sagopa Kajmer - Siyah​ Bu sıramızda daha yeni bir şarkı var. Her şeyden once altyapı, benim son zamanların en iyisi olarak gorduğum Astral'a ait. Sagopa'nın boyle mcler duetlerini bulmak oldukca zordur. Fakat ortaya cıkan iş gercekten muhteşem. Guzel de bir klipi vardır.

2-Defkhan - Intro ( Beşdokuz )​ Defkhan'ın "Beşdokuz" albumunun introsudur. Klip ve şarkıda HipHop kulturunun diğer oğeleri (Graffiti, breakdance, scratch) bulunmasından dolayı listemde burada bulunuyor. Bunu yanında bu listeye yerleştiremediğim bir diğer Defkhan şarkısı da Defkhan'ın "Rap7" albumunun introsu. İlgisini cekenler mutlaka ona da baksınlar, harika bir şarkıdır.

1-Cartel - Cartel​ İstisnamız burada. Bunu buraya eklemezsem cok uzulecektim eklemeyi tercih ettim. Oncelikle benim yaşım bu şarkıyı kasetlerden dinlemeye yetişmiyor maalesef. Fakat bu yaşımda bu şarkıyı dinlediğimde bu şarkının başından sonuna kadar en iyisi olduğunu duşunuyorum. Dinlediğimiz coğu kişi de Rap muziği ilk bu şarkı ile duyduklarını soyluyorlar. Bu şarkı burayı hak ediyor.