Psikoterapi seanslarımda kişisel gelişim kitaplarıyla ilgili danışanlarımdan sıklıkla duyduğum sozler ve sorular bana bu konuda yazma ihtiyacı hissettirdi. Kişisel gelişim kitapları her daim populerliğini korurken, ruh sağlığı uzmanları olarak bizlerin bu konuya nasıl baktığını yazmak istedim.
Her donem farklı iddialarla, farklı vaatlerle piyasaya cıkan bircok kitap, kendi ic dunyasıyla mucadelesi olan, catışması olan, ya da hep daha iyisini olmak, yapmak adına hırsları olan kişiler icin cok cekici bir sunumla kitap raflarına yerleşiyor. Bu kitaplar bircok şeye kavuşmanın, bircok şeyi halletmenin madde madde yollarını gosteriyor. Bu maddeleri izleyen herkesi guzel şeylerin beklediği varsayımı da cok temel bir nokta olarak goze carpıyor. “….başarmanın 10 yolu”, “….yenmek artık cok kolay!” formatındaki kitap isimleri epey yaygın.
Oncelikle değişim ve donuşumun kendine ozgu bir sureci olduğunu belirtmeliyim. Bu surecin yavaş yavaş, sindirilerek ilerlemesi gerekir. Herkesin yolu kendine ozgu olmalıdır, cunku her birimiz biriciğiz. Gecmişimiz, kişiliğimiz, duygulanımımız aynı değil ve belli şablonlara, kalıplara indirgenmek yerine her birimize ozel yollar olmalıdır. Bize kendimizle ilgili duşunmemizi sağlayan her kaynak şuphesiz ki değerlidir. Farkındalığın artması, duşuncelerin uyarılması, izlenmesi bir yolun başlangıcı olabilir. Ama benim gozlemlediğim kadarıyla, bu tur kitaplar kişilerde bir “performans sergilenmesi”ne donuşuyor ve okunulanlar hızla hayata gecirilmeye calışılıyor. Hızın olduğu yerde ise stres ve kaygının belirmesi de kacınılmaz oluyor. Yani kişiler bir an once değişim istediklerinde ve bu tur maddeleri hızlıca uygulamaya calıştıklarında bircok olumsuzluk zincirleme şeklinde meydana geliyor. Stres kaygıya, kaygı başarısızlığa, başarısızlık umutsuzluğa ve karamsarlığa donuşuyor!
Pek cok şeyi bilmek sıkıntıları tek başına cozer mi? Oğrenilen her şey artık “halledilen meseleler” rafına mi konulur? Mesela, nasıl kilo verileceğini bilen kilolu kimseler, sıkıntısız, sorunsuz kilo veriyor mu? Cevap: Hayır. Bunun sebebi, kilo verme ve koruma surecindeki kişinin psikolojik durumu, motivasyonu, cevresel koşulları gibi konuların da denklemin cok onemli birer parcaları olmasıdır. Bunun gibi, kişinin kendi hayatında tokezlediği, catışma icinde olduğu konularla ilgili kitabi bilgiye hakim olması da bir başlangıctır ama cozum icin, değişim icin tek başına yeterli olmayabilir.
Değişim bu kadar kolay ulaşılır olsaydı psikoterapi ve biz psikologlar var olmazdık. Biz hep bir terapi “sureci”nden soz ederiz. Zamanla, adım adım yapılan bir yolculuktur bu. Herkesin bizlere ulaşma şansı olmayabilir, bu nedenle, eğer kendinizle ilgili hedefleriniz varsa, yukarıda belirttiğim noktaları hatırlamanız yararlı olabilir.
İyi dileklerimle,
Uzm. Klinik Psikolog İlknur Yılmaz Aytac
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kişisel gelişim kitapları gercekten işe yarıyor mu?
Sağlık0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kişisel gelişim kitapları gercekten işe yarıyor mu?