Kişilik bozuklukları en iyi nevrotik bozukluklarla karşılaştırmalı olarak ele alındığında anlaşılabilir. Bildiğiniz gibi bu zamana kadar bahsettiğimiz rahatsızlıklar nevrotik bozukluklar sınıflaması altındaydı. Nevrotik bozukluklarda kişiler icinde bulundukları sorunların ya da yaşadıkları semptomların tamamen farkındadırlar ve bundan rahatsızlık duyarlar.
Kişilik bozukluklarında ise kişilerde kalıplaşmış ve tamamen karaktere donuşmuş davranışlar soz konusudur. Yani kişinin gosterdiği davranışlar artık onun benliğinin bir parcası olmuş ve kişi icin rahatsız edici bir nitelik taşımaz olmuştur.
Orneğin antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan bir kişi hic bir pişmanlık duymadan başkalarının haklarını ihlal eder, kurallara uymaz, aniden saldırgan bir davranışta bulunabilir, anlık doyumlarını ertelemez, sorumluluk taşımaz.
Cunku tum bu ozellikler artık benliğinin ayrılmaz bir parcası olmuştur ve coğu zaman da kişi bu davranışların normal olmadığının farkında değildir. Yani kişi o durumda yaptığı davranışın karşı tarafın hakkını yemek olmadığını, saldırgan bir nitelik taşımadığını ve hatta son derece doğal olduğunu duşunmektedir. Kişi ancak bu davranışları cevreyle catışmaya neden olduğunda farkeder.
Ayrıca kişi ancak bu tur yuzleşme durumlarında o kişilik ozelliklerinin farkına varır, rahatsız olur ve acı duyar. Halbuki nevrotik kişi butun uyumsuz davranışlarının buyuk oranda farkındadır ve bu onu rahatsız eder. Ayrıca nevrotik kişi icinde bulunduğu problemlerden kurtulmak icin caba da harcamaktadır. Kişilik bozukluğu yaşayan kişi ise davranışlarının problemli olduğunu coğu zaman kabul etmez veya zor ikna olur.
Kişilik bozukluklarını nevrotik bozukluklardan ayıran bir diğer ozellik her ikisinin de bilincaltı catışmaları olmasına rağmen nevrotiklerin bu rahatsızlıkları semptomlar şeklinde (Obsesyon, fobi, histeri vb.) ortaya cıkarken, kişilik bozukluğu gosteren bir kişi bu catışmayı “eyleme dokme” eğilimindedir.
Orneğin, nevrotik kişi saldırganlık durtulerinden kaynaklı bilincaltı catışmalarını fobik ya da obsessif nitelikte bir semptom geliştirerek bastırırken antisosyal kişilik bozukluğu olan kişi catışmanın sebep olduğu anksiyeteden kurtulmak icin direkt zarar verici bir davranışa yonelebilir.
Tabi burada belirtilmesi gereken onemli nokta kişilik bozukluklarında kişinin gercekliği değerlendirme yetisinin bozulmamış olmasıdır. Kişi gunluk yaşama sahip olduğu kişilik bozukluğunun ozelliklerini de getirerek uyum sağlar.
Ancak kendisinde varolan problemleri goremeyişi o sorunun artık kişiliğine yapışmış ve onun bir kişilik ozelliği haline gelmiş olmasındandır. Zaten bu yuzdendir ki bu hastalık grubu kişilik bozukluğu adı altında toplanmaktadır.
Bu başlık altında giren bozuklukları sıralayacak olursak; antisosyal, narsisistik, borderline, bağımlı, pasif agressif, paranoid, şizotipal ve şizoid kişilik bozukluğu olarak sayabiliriz.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]