Dunyanın başlıca otomotiv ureticileri, elektrikli arac uretimi ve bataryaların uretiminde kullanılar hammadeler icin 2030'a kadar yaklaşık 1,2 trilyon harcamayı planlıyor.
Benchmark Mineral Intelligence ve ureticilerin verilerine gore otomotiv ve batarya ureticileri daha once gorulmemiş seviyelerde elektrikli arac uretmeyi planlıyor.
Elektrikli araclara yapılacak yatırımın buyukluğu resmi olarak acıklanmış değil, haberde bahsedilen miktar Reuters'da daha once yer alan yatırım tahminlerine gore hesaplandı ve bir yıl once yayımlanan miktarın iki katından fazla.

Yatırımın buyukluğunu anlamak icin bunyesinde Google ve Waymo bulunan Alphabet'e bakılacak olursa, şirketin piyasa değeri 1,3 trilyon dolar.

Analistlere gore otomotiv ureticileri, 2030'a kadar 54 milyon bataryalı elektrikli arac uretmeyi planlıyor. Bu sayı toplam arac uretiminin yuzde 50'sinden fazlaya tekabul edecek.
ELEKTRİKLİ ARAC YATIRIMINDA TESLA DİKKAT CEKİYOR
Otomotiv ve batarya ureticileri elektrikli arac uretimi icin 2030'a kadar batarya uretim kapasitesini 5.8 terawatt/saate (TWh) yukseltmeyi hedefliyor.

Elektrikli arac yatırımlarında Tesla onde geliyor. Şirket CEO'su 2030'a kadar 20 milyon elektrikli arac uretme planının cercevesini cizdi.
Bu uretim icin 3 terawatt/saat ile calışan bataryalara ihtiyac duyulacağı duşunuluyor.

Volkswagen 2030'a kadar kuresel elektrikli arac portfolyosunu oluşturmak icin 100 milyar dolar harcama yapmayı, Avrupa ile Kuzey Amerika'da yeni batarya fabrikaları kurmayı ve kilit hammadde arzını bu şekilde sağlamayı planlıyor.

Toyota elektrikli arac uretmek ve batarya uretimini artırmak icin 70 milyar dolar yatırımda bulunmayı, 2030'a kadar ise en az 3,5 milyon batarya ile calışan elektrikli arac satışı gercekleştirmeyi hedefliyor.

Ford yeni elektrikli araclara ayrılacak butceyi artırmaya devam ediyor. Mevcut yatırım butcesi 50 milyar dolar olan şirket 2030'a kadar yaklaşık 3 milyon elektrikli arac uretmeyi hedefliyor. Bu seviye, Ford'un mevcut uretim hacminin yarısına denk geliyor.
Mercedes-Benz elektrikli arac geliştirme ve uretimi icin en az 47 milyar dolar ayırırken, BMW, Stellantis ve General Motors şirketlerinin de her biri elektrikli arac ve bataryalar icin en az 35 milyar dolar harcamayı planlıyor.

• Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala