Değerli okurlarım, daha onceki yazılarımda bahsettiğim Botulinum toksin ve dermal dolgu uygulamalarının ardından cilt yenileme işlemlerinden kimyasal soyma (peeling) işlemi hakkında bilgi vermek istiyorum.
Kimyasal peeling, belirli konsantrasyonda ozel asitler (TCA, salisilik asit, glikolik asit, laktik asit) kullanılarak derinin kontrollu olarak soyulması işlemidir. Başlıca akne, akne izleri, ciller, guneş maruziyeti sonrası oluşmuş deri değişiklikleri ve lekeler, iyi huylu bazı benler ve ince yuzeyel kırışıklıklar gibi tıbbi durumlarda kullanılan kimyasal soyma uygulaması, derinin belirli katmanlarını soyarak daha sağlıklı deri bileşenlerinin uretilmesini sağlar. Uzman hekim tarafından uygun gorulen sıklıkta, tek başına veya diğer tedavilere ek olarak uygulanabilir.
Uygulamadan once yuzunuz temizlenir; goz, burun ve dudak mukozasını korumak icin gerekli onlemler alınır ve kimyasal soyucu yuzunuze tatbik edilir. Kimyasal soyucu, hekim tarafından uygun gorulen sure boyunca (genellikle 5-10 dakika arası) yuzunuzde kalır. Kullanılan soyucunun cinsi ve konsantrasyonuna bağlı olarak yuzde yanma batma hissi oluşabilir. Uygulama sonunda, kullanılan soyucuya uygun notralizan ile cilt temizlenir ve yanma batma hissi dakikalar icerisinde kaybolur.
Kimyasal soyucular genel olarak tum yuze yaygın surulur. Akne sonrası gelişen ağzı dar, tabanı derin, cukur şeklinde izlerin tedavisinde ise tum yuze surmeye elverişli olmayacak kadar yuksek konsantrasyonda TCA sadece bolgesel olarak uygulanabilir. TCA CROSS adı verilen bu yontemden daha sonra ayrıntılı olarak bahsedeceğim.
Uygulama sonrası nemlendirici bakım gereklidir. Onarıcı aktif maddeler ve hatta bazı buyume faktorleri de icerebilen ozel bakım kremleri eczanelerde mevcuttur. Uygulamanın yapıldığı gun sıcak duş, sauna ve benzeri uygulamalardan kacınılmalı, en az uc hafta uygun nitelikte bir guneş koruyucu kullanılmalıdır. Yuzeysel peelinglerde yuzde 24-48 saat suren guneş yanığına benzer kızarıklık, pembeleşme gorulebilirken orta ve derin peelinglerde yuzde ortalama 3-4 gun surebilen soyulma, kabuklanma gozlenebilir ve yara bakımına ihtiyac olabilir. Oluşan kabukların elle soyulması iz oluşmasına yol acabilir. Daha cok orta ve derin peelinglerden sonra nadiren, yuzde sivilce benzeri dokuntu, enfeksiyon, ucuk, leke ve/veya iz kalması gibi istenmeyen durumlar gorulebilir.
Her ne kadar gunumuzde lazer uygulamaları ile eski cazibesini yitirmiş olsa da kimyasal soyma işlemi, uygun hasta ve uygun yontem secimi ile oldukca etkili sonuclar verebilen, teknolojik bağımlılığı duşuk olduğu icin maddi olarak da nispeten hesaplı bir tedavi yontemidir. Daha ayrıntılı bilgi ve uygulama icin lutfen Dermatoloji veya Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanınız ile goruşun. Sağlıklı gunler dilerim.
[h=2]Adana Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kimyasal soyma (peeling)
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kimyasal soyma (peeling)