Yuzeysel Kimyasal Peeling
Meyve asitleri ile yapılan peeling yontemidir. Bitkisel peeling şeker kamışından elde edilen glikolik asitlerle, sutte bulunan laktik asitlerle vs. uygulanabilir. Daha yaygın olarak bilinen isimleri ise alfa hidroksi asitler (AHA) dır. Bunlar oldukca kucuk molekuller olduğu icin epidermisi (cildin en ust tabakasını) kolayca gecebilmektedir. Ancak daha alt tabaka olan dermise gecemezler. Epidermisteki hucrelerin yenilenmesini tetikleyerek onların dış etkenlere olan toleransını arttırırlar. Hucre yenilenmesi dışında epidermal kokenli olan yuzeysel lekelerin tedavisinde de başarılı olmaktadır. Bir başka yuzeysel peeling ise salisilik asitlerle (BHA) yapılan peelinglerdir. Bu madde daha yuzeysel olarak epidermisi (cildin en ust tabakasını) etkiler. Daha cok akne, siyah ve beyaz nokta tedavisinde ve ikincil olarak lekelerin tedavisinde de tercih edilmektedir. İşlem sonrası hemen gunluk hayata donulebilir.
Orta Derinlikte Kimyasal Peeling
TCA - Trikloroasetik asit (10% - 35%) ve glikolik asitler ile yapılmaktadır. Ter bezleri, yağ bezleri ve kıl folikullerinin bulunduğu dermisin derindeki tabakasında harabiyete yol acarak pigment değişikliklerini, hafif - orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini de iceren fotoyaşlanma etkilerini duzeltmede ve ayrıca guneşe maruz kalmış ciltte, ozellikle yuzde, ellerde, on kolda ve boyunda ortaya cıkan kanser oncesi bir cilt hastalığı olan aktinik keratoz tedavisinde etkili olan bir yontemdir. İşlem sonrası uygulanan bolge kırmızı bir renk alır. Daha sonra cilt rengi kahverengiye doğru koyulaşır ve 2-3 gun icinde deri dokulmeye başlar. İyileşme sureci yaklaşık 1 hafta surmektedir. İyileşme surecini hızlandırmak icin cilt temiz tutulmalı, her gun birkac defa yıkandıktan sonra nemlendirici bir pomad surulmelidir.
Derin Kimyasal Peeling
TCA (50%), Bakers, Fenol ve Jessner's solusyonları ile yapılan peeling yontemidir. Ciddi oranda soyulma gercekleştirilmektedir. Akne ve sivilce izleri, skarlar, cilt lekeleri ve kırışıklıkların tedavisinde cok etkilidir. Ağrılı ve acılı bir işlem olması nedeniyle lokal anestezi altında yapılır. İşlemden sonraki surec oldukca ağrılıdır. Duzenli ağrı kesici kullanılması gerekir. Yuzde 1 – 2 hafta devam eden şişlikler gorulur. Yaklaşık 1 ay iyileşme sureci vardır ve kızarıklığın tamamen iyileşmesi 3 aya kadar surebilir. Diğer kimyasal peeling yontemlerine gore cok daha etkilidir ve etkisi uzun sure devam eder. Koyu tenli kişilerde muhtemel kalıcı renk acılması ihtimali dolayısıyla acık renk cilt yapısına sahip bireyler icin daha uygun bir peeling yontemidir.
Hangi Durumlarda Kimyasal Peeling Uygulanmaz?
Aktif ucuk (herpes virus) enfeksiyonu varlığı,
Son 3-12 ay arasında gecirilmiş orta veya derin peeling uygulaması,
Yakın zamanda gecirilmiş yuz cerrahisi (en az 6 ay beklenmelidir)
Anormal skar oluşumu, keloid hikayesi ve gec yara iyileşmesi oykusu olması,
Radyoterapi oykusu,
Salisilik asit peelingi icin Aspirin alerjisinin olması,
Kan sulandırıcı kullanımı
Yoğun sigara kullanımı
Gebelik / Emzirme donemi
Yoğun guneş ışığına maruz kalma riski olan durumlarda, kimyasal peling uygulaması guvenli değildir.
[h=2]İzmir Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kimyasal peeling nedir? Kimlere uygulanabilir?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kimyasal peeling nedir? Kimlere uygulanabilir?