"Peeling terimi", derinin ust tabakalarının kontrollu bir şekilde soyulması anlamına gelir.
Deri yuzeyindeki ince kırışıklıklar, lekeler, deri gorunumunde matlaşma, kabalaşma gibi sorunları cozumlemek icin kimyasal peeling yontemleri kullanılabilir. Evlerde de kullanılan bazı peeling ajanları vardır ama onlar kimyasal değil mekanik etki ile granullu yapıları ile ve surtunbme yani friksiyonla peeling yapan ajanşardır. Bizim buradaki amacımız daha derine inip hem ust tabakada hem alt dokuda bir değişiklik ve yeniden yapılanma sağlamaktır. Ayrıca piyasada evde kullanım icin bakanlığın izin verdiği kimyasal madde oranları oldukca sınırlıdır ve cok cok yuzeyel bir işlemdir. Daha ust ve etkili konsantrasyonlar , doktor uygulamaları icin hazırlanır ve satılır.
Derinin en ust tabakası olan epidermis, yaklaşık 30 hucresel tabakadan oluşmuştur. En alt tabakadaki hucrelerden yeni/genc hucreler oluşur. Bu hucreler zaman icinde, merdiven basamağını atlar şekilde, ust katlara doğru ilerler. Cildimizin en ust tabakasına ulaştıklarında canlılıklarını kaybedip, kuruyarak olu hucrelerden oluşmuş bir kat oluştururlar. Bir yandan ilerleyen zamanla gelişen azalan hucresel yenilenme hızı, diğer yandan cevresel kirlilikler, hepsi bir arada cildimizin canlılığını kaybetmesine, donuk, mat ve sarımsı bir bir renk almasına neden olurlar. Meyve asitleri ile uygulanan "peeling" bakımları, olu cilt hucrelerini nazikce soyarak, yeni hucrelerin oluşumunu sağlar.
Amac, daha sağlıklı ve genc hucreler oluşturarak, cildin daha parlak, gergin ve puruzsuz gorunmesini sağlamaktır. Duzenli uygulamayla;
İnce cizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir
Cildin esneklik-sıkılığı sağlanır
Ciltteki kahverengi lekeler yani pigment duzensizlikleri giderilebilir
Sivilce izleri tedavi edilebilir
Kozmetik marketlerden bir urun satın alırken, şık ambalajlar icinde, size temizleyici yuz maskeleri yada peeling malzemeleri de almanız onerilir. Genellikle bunlar haftada bir gun ya da iki gun uygulanan partikullu urunlerdir. Bunlar "Mekanik peeling" urunleridir; sadece en ust deriyi soyarlar.
"Kimyasal peeling", kimyasal bir madde kullanılarak, hucreler arası bağlantının eritilerek derinin ust tabakasının soyulmasıdır. Bu amacla, AHA, PHA ve %10 triklorasetikasit (TCA) kullanılır. Meyve asitleri olarak bilinen butun AHA'lar, hafiften orta derinliğe kadar kimyasal peeling amacıyla kullanılırlar. AHA'lar derinin ust hem de alt katmanlarına etki gostererek cildin tekrar yenilenmesini sağlarlar.
Dermatologlar, en cok kliniklerinde AHA iceren urunler kullanırlar. Kısa sureli bir uygulama olduğu icin, populer adıyla "oğle yemeği peeling"i olarak tanımlanır. Kişiye bir oğle yemeyi saatinde uygulanabilir ve kişi herhangi bir uygulama belirtisi olmadan işine geri donebilir. Uygulama kolaylığı ve etkinliği nedeniyle glikolik asit, yuzeysel kimyasal peelingler icinde en yaygın kullanılan urundur. Hastalar, birkac peeling seansından sonra, ciltlerinde canlanma ve ince cizgilerde hafifleme fark ederler.

[h=2]Denizli Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]