Sac ekiminde yaşın etkisi nedir?
Sac ekimi operasyonunda yaş sınırı pek yoktur. 20-65 yaş aralığında olan herkese sac ekimi yapılabilir. Bunun sebebi ufak yaşta başlayan sac dokulmesi ve daha sonrasında geniş alanlara yayılmasıdır. Bu nedenle erkenden onlem alınması gerekir. Ozellikle genc yaşta başlayan sac dokulmelerine karşı ileriye donuk tedbirler alınması gerekmektedir.
Genc yaştaki bir kişinin sacının on kısmında meydana gelen sac dokulmesi, bu anlamda bir işaret niteliğindedir. Dolayısıyla sac ekim planının ve surecinin itinalı ve ileriye donuk olarak yapılması gereklidir. Sac ekimi sadece kafa derisine değil, sakal, bıyık, kaş gibi bolgelere de nakil yapılabilmektedir. Ayrıca yapılacak işlem icin yaştan cok dokulmenin şekli daha belirleyici olmaktadır.
Kişinin sac yoğunluğu %50’nin altına duşmuş ise, yani deri gorunur hale geldiyse bu aşamada hastaya gercekleştirilecek en etkili tedavi sac ekimi olacaktır. Bu noktada yaş sınırlamasının olmadığının altını cizmek gerekir. Sac ekim işleminde en onemli faktor, sac dokulmesinin bitip bitmemiş olmasıdır. Orneğin erkek tipi sac dokulmesi, yaşam boyu suren bir olay olmasının yanında, tahmini 39-40 yaşından sonra dokulme hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle 39-40 yaşın altındaki hastalarda ekim yapıldığı zaman sac dokulmesinin devam edebileceği ve ilerleyen zamanda hastaya 2. ya da 3. seanslara gereksinim duyabileceği bilinmelidir.
Kimler sac ekimi yaptırabilir ?
Sac ekimi, gunumuzde sac dokulmesi ve kellik problemlerine karşılık, en etkili, guvenli ve kalıcı yontemdir. Bu problemlerin yaşanma durumlarında artık kadın veya erkek, yetişkin veya cocuk diye bir ayrım gozetilmemektedir. Bu anlamda işlem sonrasında başarıyı etkileyen pek cok faktor de bulunmaktadır. Bunlardan biri, kişinin kellik derecesi, diğeri mevcut sacların kalitesidir. Elbette tum bu faktorlerin dışında, uygulamayı yapacak cerrah ve ekip de işinin uzmanı olmalıdır.
Sac ekimi genel olarak erkek tipi sac dokulmesi yaşayan her hastaya uygulanabilmektedir. Buradaki erkek tipi sac dokulmesi, genetik olarak buna yatkın olan kişilerde erkeklik hormonunun etkisi ile gelişmektedir. Bunun yanında sac folikulu etrafında sacı ureten hucreler, zamanla bu hormonun etkisiyle olmektedirler. Dolayısıyla sac, once incelir, sonra uzamamaya başlar ve en sonunda da tamamen dokulur. Bunun gorulduğu hastalarda, sac ekimi en kesin ve kalıcı tedavi şeklidir. Ayrıca saclı deride oluşan kaza ve herhangi bir travma sonrası yanık izi kalmış kişilere de, o bolgede kan dolaşımı olup olmadığının kontrolu yapıldıktan sonra, sac ekimi yapılabilir.

[h=2]Adana Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]