Cilt, Epidermis, Dermis ve Subkutan doku adlı uc tabakadan oluşmuştur.
Epidermis cildin en ust tabakasıdır. Vucudu dış etkenlerden korur. Su, elektrolit
ve ısı kaybını onler. Dermis epidermisin altındadır. Kıl follikulleri, ter ve yağ bezleri, damarlar, sinirler bu kattadır. Subkutan doku ise deri altı yağ dokusudur.
Cilt kanserleri vucudun herhangi bir bolgesinde gorulebilir, ama %80 oranında baş-boyun bolgesinde yer alır. Vucudun guneş goren bolgeleri deri kanserlerine daha cok adaydır.

Kimler cilt kanseri olurlar?

Cilt kanserinin esas nedeni genellikle guneşten gelen ultraviole ışınlarıdır. Mor otesi ışın veren elektrik lambaları ve bronzlaştırıcı suni ışık kaynakları da cilt kanserlerine neden olabilir.

Ultraviole ışınlarına karşı dunyayı koruyan ozon tabakasının incelmesinin de cilt kanserlerinde ciddi bir artışa neden olduğu bilinen bir gercektir.
En cok risk altında olanlar.

- Acık tenliler, Ciltlerinde kolayca cillenme olanlar, Cok fazla sayıda beni olanlar ve bunların değişik şekil ve boyutta olması, Ailesinde cilt kanseri bulunanlar, Acık havada calışmak ve eğlenmek icin cok fazla zaman gecirenler, Ekvatora yakın, yuksek rakımlı veya yıl boyunca şiddetli guneş ışığına maruz kalanlar.

Bunların dışında,

- Herhangi bir sebeple radyoaktif ışın tedavisi (radyoterapi)uygulamaları, Uzun yıllar iyileşmeden kalan acık yaralar, Katran, zift, arsenik vs. gibi kimyasal karsinojen maddelere kronik şekilde maruz kalma, Kronik mikrotravmalara maruz kalma gibi nedenlerle de deri kanserleri gelişebilir.

Cilt Kanserlerinin Tipleri nelerdir?

Bazal Hucreli Kanser ( BCC ); en sık rastlanan cilt kanseridir. Yavaş seyreder. Nadiren başka bolgelere yayılır. Eğer tedavi edilmez ise cilt altına ilerleyip kemik ve diğer dokulara atlayabilir. Bu acıdan en tehlikeli olanları goz cevresindekilerdir. BCC nadiren hayatı tehdit eder.

Squamoz Hucreli Kanser ( SCC ); sık rastlanan diğer bir cilt kanseri tipidir. Dudaklar, yuz ve kulaklarda sık rastlanır. Lenf bezlerine bazen de ic organlara yayılabilir.SCC eğer tedavi edilmez ise hayatı tehdit eder duruma gelir. Cilt kanserlerinin ucuncu tipi olan malign melanomalara daha az rastlanır. Ancak ozellikle guneşli bolgelerde yaşayanlarda sıklığı giderek artmaktadır. Cilt kanserlerinin en tehlikeli tipidir. Ancak erken teşhis edilirse tam olarak tedavi edilebilme şansı vardır. Teşhis ve tedavide gecikme genellikle olumcul olmaktadır.


[h=2]Bursa Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]