ASTIM ın kelime karşılığı havayollarının daralması ,nefes darlığıdır. Bizler hastalarımıza astım dediğimizde anne ve babalar kanser demişiz gibi tepki gosterir,korkar eminmisiniz? diye sorar ,kızar ;bazen ikinci bir hekime muhakkak danışır Oysa bronşit dediğimizde tepki O KADAR YUMUŞAKTIR Kİ ; BRONŞİTİN BAŞI MI AĞIR MI? ALLERJİK BRONŞİT Mİ GİBİ SORULAR GELİR VE HASTA BUNUN ZATEN KOLAYCA tedavi olacak bir hastalık olduğunu zannederek ,kaygı duymadan teşhisi kabullenerek verilen tedaviye hemen başlar. Yani aslında her ikiside birbirine yakın mekanizmalarla oluşan astım-bronşitte teşhisin isimlendirilmesi aile acısından onemlidir. Aile bunun gecip gecmeyeceğini kesin tedavinin var olup olmadığını ASTIM deyince sorarken BRONŞİT dendiğinde ayrıntılandırmadan hemen ilaclara başlar. Evet tabii ki iki teşhis birbirinin aynı değildir.Astım hava yollarının tekrarlayan enflamatuar bir hastalığıdır.
Ulkemizde cocuklarda gorulen en sık kronik hastalıktır ki bu oran %6-8 olarak ifade edilir.Duyarlı kişilerde nobetler halinde gelen hırıltı,hışıltı,nefes darlığı,oksuruk ozellikle gece oksuruğu ve sabaha karşı olan oksuruk en onemli belirtilerindendir.Astım oluşturan sebepler allerjik ve non-allerjik allerjik olmayan iki başlıkta incelenir.Astım her yaş grubunda olabilmekle beraber genellikle 2 yaşın altındaki cocuklarda bronşiolit,bronşit,biraz balgamı var,hışıltılı cocuk gibi isimlendirilmelerle tanı soylenmekte olup bir kısmı tıbbi bir kısmı halk diliyle aslında cocuğunuzun solunum yolları problemli denmeye calışılmaktadır.Bazen hastalar oyle gecişkendir ki iki teşhis aynı anda kullanılabilmektedir hekimler tarafından.
Hastalık allerjik ise; ailede astım,allerjik nezle-saman nezlesi,egzema gibi bir hastalığı olan ebeveyn muhakkak sorgulanır. Nasıl ki cocuğumuzun gozleri dayısına benzemişse ev tozu ,polen gibi bronş allerjik duyarlılığıda ona benzeyebilir.Yani allerji genetik gecişli olabilir.Ama diğer taraftan ailede olmasadazaman icinde cocuğumuz duyarlanarak herhangi bir maddeye allerjik tepki geliştirebilir. Bazen 5 yaşında bir hastaya polen allerjisi var dediğimizde bugune kadar yoktu nasıl olur ? diye sorar. Halbuki daha ileri yaşlardada allerji geliştiği bilinen bir bilimsel gercekliktir.
Allerjinin olmadığı astım-bronşit vakalarında ozellikle gece beslenen ve bu nedenle reflu hastalığı geliştirdiğimiz cocukları gormekteyiz. Allerjinin olmadığı diğer bir buyuk grupta viral ust solunum yolu hastalıklarından dolayı bronş darlığı yaşayan hastalarımızdır. Bu durumda allerji yaratan etmenlerden;kirli havadan koruduğumuz,viral enfeksiyon maruzıyetini azaltıp aşılarla ve bazı ilaclarla direncini yukselttiğimiz ve gece beslenmesini kesip reflu tedavisi yaptığımız cocukların buyuk coğunluğu bu hastalığa karşı tedavide başarılı olacaktır.
Ensık rastladığımız allerjenler; ev tozu ve akarları,polenler,tuy doken ev hayvanları , kuf mantarlarıdır. Bunlarla mucadelede ev ici nemin%50 civarında tutulması,evde camaşır kurutulmaması,tuylu yunlu oyuncak,giysi,halı gibi tozu cokca barındıran eşyaların cocuktan uzak tutulması onemlidir.Cocuğun sıkca kullandığı odaların hergun suya ceken veya hepa filtreli elektrik supurgesi ile temizlenmesini oneriyoruz .
Evin hicbir odasında sigara icilmemesi,hatta sigara kullanan ebeveynin cocuğa dokunmadan once el-ağız temizliği yapıp giysilerini bile değiştirmesi o kokunun oksuruğu tetiklememesi icin onemlidir .Astım-bronşit teşhisi hekimin muayenesi ile konulabilir.Film cekilmesi,tahlil yapılması şart değildir.Muayene sırasında cocuğun dinlenen solunum seslerinin o anda normal olmasıda astım-bronşit olmadığı anlamına gelmez.
Gecmişte oksuren,balgam kusan,hırıltısı olan ve bu belirtileri birkac kez yaşıyan kişi hekimce takip edilip semptomların olduğu anda muayene edilerek teşhis konulabilir.Ya bronşit astım değilse işte o nedenle ilk goruşmede bazı testler akciğer grafisi gibi,solunum fonksiyon testi gibi yaşı 5 ten buyuk ve uyumluysa ve bazı kan tahlilleri yapılabilir.Allerjiden şuphe diliyorsa kan tetkiki ve yaşca uygunsa ve uyumluysa ciltte allerji prick test yapılabilir. Hastaların ilaca verdiği cevapta teşhisi kesinleştiren bir diğer faktordur.
Tedavide once belirtiler kontrol altına alınır,sonra ataklar onlenmeye calışılır,ilac ihtiyacı en aza indirilir;cocuğun gunluk hayatını tum cocuklar gibi yerine getirebilmesi amaclanır.Verilen ilacların nasıl kullanılacağı eğitimini hastaya bizzat doktorun kendisi vermelidir.Hasta duzenli takip edilmeli,yapması ve yapmaması gerekenler detaylı anlatılmalıdır.Astım yineleyen bronşit hastaları her yıl eylul ile aralık ayı sonuna kadar grip aşılarını olmalıdır.
Ne yedirelim ne yedirmeyelim noktasında cok soru gelmekte olup ozellikle bıldırcın yumurtasından mucize beklememenizi onereceğim.Yapılan bazı calışmalarda uzum cekirdeği tozu ki hazır şurupları ulkemizde mevcut ve zerdecalın soğuk verilmesinden fayda goren hastalar olduğu belirtilmekle birlikte;aslında oğunlerin duzenli yapılması ve karışık her yiyeceğin tuketimi asıl olandır.Oksuruğun cok olduğu donemde ada cayı,ıhlamur gibi bitki cayları ve bol su icilmesi balgamı incelterek rahatlama sağlayabilir.Astım ve yineleyen bronşit tedavisi bir ekip işidir.Burada ailenin verilen ilacları duzenli kullanıp,duzenli hekim takibinde olması,cocuğun kullandığı ilaca ve cihaza uyumu;hekimin doğru teşhis ve ilac kullandırması ile alınan doğru cevresel onlemler tedavide başarıyı getirir.

[h=2]Bursa Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]