Beynimdeki fırtınaları bu konu uzerinden yansıtmak istiyorum.
Doğada insan zekasının evrimleşme amacı tam olarak nedir?
Canlılara genel olarak baktığımızda, yaşadığı gezegeni kuresel capta daha yaşanabilir koşullara getirme amacı bulunmayıp, yalnızca kendi turunun hayatta kalıp neslini devam ettirebilme amacı uzerinden yaşadıklarını goruyoruz. Kendinin farkına varıp, zekasını geliştirip, yaşadığı cevrenin ne olduğunu bilebilmek, anlayabilmek ve farkındalık kazanmak insana ozgu bir zeka gelişimi olarak karşımıza cıkıyor. Bunu duygusal zeka sayesinde yapmayı ya da yapmamayı secebilmek de en onemli yetenek. Mesela bu secebilme yeteneği insan haricindeki diğer canlılarda bulunmuyor. Hepsi tek bir bireysel amac uzerine evrimleşmiş durumda. Halbuki insan zekası duyguları uzerinden inanılmaz bir boyuta evrimleşmesi sayesinde, turumuz akıllı ya da akılsız olabilmeyi secebilme kabiliyetini kazandı. Bugun ulaştığı seviyeye bakacak olursak, yaşadığı gezegeni kendisi ve diğer canlılar icin daha yaşanabilir, barış dolu ve iyi bir ortam haline getirmeyi de secebilir; duşmanlık, savaş ve kendi bencil amacları uğruna herkese zehir etmeyi de secebilir.
İşte bu secebilme gucunu nasıl ve neden kazanmış olabilir? Dunyada başka hicbir canlının bunu yapamadığı goz onunde bulundurursak, bu evrimsel mudahale icin ceşitli teoriler mevcut. İster ilahi mudahale diyin, ister uzaylı mudahalesi diyin ya da isterseniz tesadufi oldu diyin, bu evrim yolu şu anda tum gezegeni ve doğayı duşununce, olumsuz gorunuyor.
Bu yuzden şu soru aklıma geliyor: Doğa, bu şekilde kaostan duzen yaratma yoluna gitmiş olabilir mi? İnsan zekası akılsızlığı veya aklını bencil amaclar uğruna kullanıp diğer canlıları veya tum gezegeni yokedebilecek teknolojiyi uretmeyi secerse, kendi de dahil olmak uzere tum yaşamı olumsuz etkileyebilecek yonden bir gidişata yonelmiş olur. Bu kaos ve yıkım soz konusu olursa, evrimleşme surecinde bir takım oğrenimler kazanılır ve gelecekte gecmişten ders cıkaran bir ırk bunu yapmamayı daha kesin bir sonuc ile secebilme kabiliyeti kazanmış olur. Bu sayede daha ustun bir insan ırkı, duygusal zekasını kendi turu dahil olmak uzere tum yaşam icin daha olumlu koşullar oluşturma amacı doğrultusunda daha başarılı bir şekilde gelişebilir.
Sizce doğada insan zekası en başından beri bu amac icin mi evrimleşme yoluna gitti?
Doğada insan zekasının evrimleşme amacı
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Doğada insan zekasının evrimleşme amacı