Cok merak ettiğim bir olaydır fotonların potansiyel hızı olan ışık hızını aşmak. Aklımda kendi kendimi yediğim bir deney, duşunce var ve bunu sizinle paylaşmak istedim. Farz edelim ki dunyada sapasağlam bir kazığa kalın IP bağladık ve bunu uzayda aynı şekilde sağlam bir bicimde bir yapı, mekanizma cekiyor. IP son derece gergin ve dayanma noktasının son kısımlarında. Boyle bir durumda dunyadan ben bu ipi bıcakla kestiğimi duşunelim. Ayda ki mekanizma da aynı anda boşa guc tuketmiş olmaz mı? Yani ışık hızından daha hızlı bir hız ile o mekanizmaya ipin koptuğu bilgisi varmaz mı? Burada mekanizmaya takılıp kalmayın insan veya başka bir cisim de olabilir.
Bu olayı birazda bilerek normale indirgenip sordum. Soru aklıma kuantum dolanıklığı olan fiziksel bir deneyden geldi. Bilen bilir fotonlar ne kadar uzak olurlarsa olsunlar birbirlerinden aynı anda haberdar olurlar. Bu da demek olur ki mesafe arttıkca, ışık hızından mesafe ile orantılı olarak daha da hızlı haberdar olurlar. Fiziğin temel yasalarından olan e=MC2 meşhur Einstein'in bulduğu denklem cope gidiyor. Ya da kendisinin de dediği gibi "korkunc" bir bicimde olasılıklar dunyası acılıyor atom altı taneciklerde. Bu iş uzar gider. Eğer bu konulara hakim biri varsa tartışmayı cok isterim.
Fotonların Potansiyel Hızını Aşmak
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Fotonların Potansiyel Hızını Aşmak