Bazı cevreler tarafından bilincli şekilde dunya, guneşe şimdiki konumundan 1 kilometre ya da 1 metre daha uzak olsa dunyanın mahvolacağını sanan bir kitle var. Kusursuzluk argumanın dayanak noktalarından biri bu soylem.

Oncelikle bu tur şeyin olmadığını soyleyelim.

Dunya, Guneş' şimdiki konumundan biraz daha uzak, ya da biraz daha yakın olsaydı değişen hicbir şey olmayacaktı.

Dunya ve Guneş arasındaki mesafe sabit değildir. Kış mevsimlerinde guneşe olan mesafemiz en yakın seviyedeyken, yaz mevsiminde ise guneşe olan mesafemiz en uzak seviyeye gelmekte.

Gunote, gunberi kavramlarını duymuşsunuzdur. Gunote 4 Temmuz da gercekleşiyor, dunyanın bu tarihte guneşe olan uzaklığı 152.500.000 kilometredir. Gunote tarihinde dunya, guneşe en uzak konumunda. Gunberi ise 3 Ocak'ta gercekleşiyor, bu tarihte dunya, guneşe en yakın konumunda yer alıyor, bu mesafede 147.500.000 kilometredir.

Dunya her yıl guneşe milyonlarca kilometre yakınlaşıp, uzaklaşıyor. Cıkıp 1 kilometre daha yakın olsa, ya da uzak olsa dunyada yaşam olmazdı gibi soylemler asparagastır.

Elbette şunu da bilmek gerekiyor her yıldızın belli bir yaşam kuşağı bulunuyor. Biz buna Goldilocks Bolgeleri adını veriyoruz. Gidip dunya milyarlarca kilometre bugunku konumundan farklı olsa derseniz elbette yaşam olma ihtimali ortadan kalkardı.

Guneş'in yaşam kuşağı ortalama 108 milyon kilometreden başlayıp, 448 milyon kilometreye kadar devam eder.

Dunya'yı şimdiki konumundan 20-30 milyon kilometre uzaklaştırsak bile donmayız. Bunun nasıl yapıldığı onem arz ediyor, cıkıp bir anda yaparsan canlıların coğu olur ama evrim gecirenler olacaktır. Bu uzaklaştırma işlemini yavaş bir bicimde yaparsanız ise o zaman canlılar yine evrim sayesinde bu değişime ayak uyduracaktır.

Goldilock bolgelerine gelirsek, bu bolge icinde yer almak yaşamı garanti etmez. Bir gezegende yaşamın var olabilmesi icin bir cok faktorun olması onem arz ediyor. Burada bahsettiğimiz yaşam kuşağında referans biziz, farklı gezegenlerde bizim yaşamayacağımız ortamda yaşayan canlı formları olabilir elbet.

Bir gezegenin bir yıldızın yaşam kuşağında olması o gezegende hayat olacağına manasına gelmiyor. Dediğim gibi yaşamın olması icin başka faktorlerinin de elverişli olması gerekiyor. Mesela Mars'ı ele alalım, Guneş'in yaşam kuşağı sınırı icinde ama hayat icin elverişli koşullar yok, belki bir zamanlar Mars'Ta hayat olmuş olabilir ama şu an elverişli değil. Venus'e gelelim mesela sera etkisinden dolayı guneş sisteminde en sıcak gezegen konumunda, yaşam kuşağı icinde yer almasına rağmen hayat yok. Aynı şekilde Merkur icinde aynı durum soz konusu, atmosferi olmadığı icin hayata elverişli değil, Venus'un yoğun bir atmosferi var ama atmosferi karbondioksit, kukurtdioksit, sulfirik asitten oluşur, bunlar sera etkisi yaratıyor ve Venus'un sıcaklığı 500 derecelere kadar cıkıyor.