Titan, Saturn'un en buyuk uydusu olmakla beraber Guneş sistemimizdeki Ganymede uydusundan sonraki en buyuk uydudur. Bu da Ganymede gibi Merkur gezegeninden cap olarak daha buyuktur.




Yuzey sıcaklığı -180 derecedir.

Titan, 25 Mart 1655 yılında Hollanda gokbilimcisi Christiaan Huygens tarafından keşfedilmiştir. Uydu adını antik Yunan tanrısı Cronus'un kardeşi Titan'dan alır.

Guneş sistemimizde bulutlara ve atmosfere sahip gezegen benzeri tek uydudur. Yoğun bir atmosferi var. Atmosferi coğunlukla azot, metan ve etan bulutlarından oluşmaktadır. Titan'ın herhangi bir manyetik alanı yoktur. Guneş sisteminde yer alan diğer uydularda Titan gibi mevsimler yaşanan, yağmur yağan, ruzgarların estiği bir atmosferi yok maalesef. Titan'da manyetik alan olmamasına rağmen nasıl oluyor da bu kadar kalın, yoğun bir atmosfere sahip? Normalde guneş ruzgarlarının Titan'ın atmosferini yok etmesi gerekiyor. Ancak durum boyle değil. Nedenine gelirsek eğer, cunku Titan'ın atmosferi kendisini surekli yeniliyor. Kaybettiği azot, metan ve etanların yerine surekli yenileri geliyor. Titan tıpkı gezegenimiz gibi volkanik olarak aktif durumda, yuzeyi de atmosferdeki metanı yenileyecek bazı kimyasal, ya da biyolojik tepkimeler gercekleştiriyor.

Titan'ın ic kısımları donmuş buz halinde sudan oluşur. Yuzeyinin ise sıvı hidrokarbon golleriyle kaplı olduğu biliniyor.

Bir cok uzay aracı Titan'ın resmini cekse de Titan'a iniş yapan tek bir uzay aracı var o da 2005 yılında Huygens uzay aracı Titan'ın yuzeyine indi. 1.5 saat yuzeyde kaldı bu arac, veri topladı.

Bilim adamları Titan da canlı hayatın(Mikroorganizmalar) olduğunu duşunuyor.