Dunya'nın Kendi Etrafındaki Hızı

En basitinden, ekvator uzerinde olcecek olursak Dunya, kendi etrafında saatte 1670 kilometre hızla donmektedir. Ekvatordan 39.90 kuzeyde bulunan Ankara'da yaşayan birisi icin bu hız, saatte 1280 kilometre civarındadır. Bu, saniyede 0.36 kilometreye ya da saniyede 360 metreye denk gelmektedir. O kadar da hızlı sayılmaz, oyle değil mi?

Guneş Etrafındaki Hızı

Ote yandan Dunya da Guneş etrafında donmektedir. Bu donuş, saniyede 30 kilometre hıza sahiptir. Merkur ve Venus gibi Guneş Sistemi'nin daha ic kısmında yer alan gezegenler cok daha hızlı donmektedirler. Mars ve ondan daha dış tarafta bulunan gezegenler ise cok daha yavaş donmektedir.

Guneş'in Hızı

Ama Guneş'imizin kendisi de sahip değildir. Bir yıldız olan Guneş'in icinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi devasa bir yapıda ve surekli hareket halindedir. Biz, Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki kara delikten yaklaşık 25.000 ışık yılı uzakta bulunmaktayız. Yani şimdi yola cıkıp, galaksimizin merkezine ışık hızında gidecek olsak, Dunya'da 25.000 yıl gectikten sonra oraya varabilirdik.


Tabii ki ışık hızına erişen bir aracımız bulunmamaktadır. Elimizdeki en hızlı uzay aracı, Yeni Ufuklar (New Horizons) adındaki NASA aracıdır. Bu arac insanlar icin tasarlanmamıştır; ancak icine insan sığdırabilecek olsaydık ve yolculuğu, aracın maksimum hızı olan saatte 58.000 kilometre ile yapacak olsaydık, Samanyolu Galaksisi'nin merkezine ancak 466 milyon yıl boyunca, durmaksızın yolculuk yaptıktan sonra varabilirdik. Gunumuzden 466 milyon yıl once omurgalı atalarımızın henuz karalara cıkmadığını, karasal omurgalılara evrimleşecek surecin bile henuz başlamadığını duşunecek olursak, bu surenin ne kadar devasa olduğunu anlayabiliriz.
Gunumuzdeki guncel olcumlere gore Guneş'imiz, Samanyolu Galaksisi icinde saatte 200-220 kilometre hızla hareket etmektedir. Bu hızla, galaksi merkezi etrafındaki 1 tam turunu 200-250 milyon yılda tamamlayabilmektedir. Guneş'imizin doğuşundan beri sistemimiz, Samanyolu Galaksisi etrafında 18 tur atmıştır ve şu anda 19. tur icerisindeyiz. Yani Guneş'imiz, sizin bu yazıyı okumanız sırasındaki goreli konumunda ne son bulunduğunda, dinozorlar gezegenimize henuz hakim olmamışlardı ve evrimsel sureclerinin daha en başında olan canlılardı; gezegene daha yeni yayılıyorlardı.

Galaksimizin Hızı

Peki ya galaksimiz? O sabit midir? Kesinlikle hayır! Evren'imizin doğum anı olan Buyuk Patlama'dan bu yana 13.82 milyar yıl gecmiştir ve o gun bugundur her şey, durmaksızın hareket halindedir. Buna galaksimiz de dahildir.

Samanyolu Galaksimiz, kendisine yıkan olan galaksiler, gruplar ve kumeler tarafından durmaksızın cekilmektedir. Yani galaksimizin hareketine yakın komşuları karar vermektedir diyebiliriz. Tabii ki, bizim galaksimiz de onların hareketine yon vermektedir. Astrofizikciler, bu karşılıklı etkileşimin haritasını cıkarmayı başarmışlardır.


Kaynak:

Evren'deki Hızınız: Her Şey, Durmaksızın Hareket Halindedir! - Evrim Ağacı Bu yazıyı okurken muhtemelen sabit bir şekilde, hic hareket etmeksizin oturduğunuzu hissediyorsunuz. Ancak kozmik bir skalada bakacak
evrimagaci.org