Fazla kilolarınızdan kurtuldunuz... ve amacladığınız kilonuza ulaştınız. Peki, şimdi ne yapmak gerekiyor? Eski yeme alışkanlıklarımıza geri donup, nasıl olsa 1-2 kilodan bir şey olmaz deyip, eskisi gibi kontrolsuz yemeğe mi başlayacağız ???
Cevap; bu kadar caba harcadıktan sonra tabi ki HAYIR! olmalıdır. Cunku unutulmamalıdır ki, eski alışkanlıklara donerseniz eski kilolarda cabucak size geri doner.
Aslında bircoğumuz da kilo korumanın, kilo vermekten daha zor olduğunu birkac kez deneyimlemişizdir. Kiloyu koruma konusunda yetersiz kalınması, iki temel nedene bağlanabilir.
·Birincisi; gercekci olmayan ve ulaşılamaz hedefler belirlenmesidir. Sonuca ulaşılsa dahi o kiloyu korumanın oldukca zor olur cunku ulaşılan kilo bireyin sabitlemek de zorlanacağı kilodur ve birey bu kiloyu uzun sureli koruyamayacaktır. Bunun sonucunda da birey kendini kısır bir dongunun (kilo alıp-verme) icinde bulacaktır.
·İkincisi ise; bireyler, zayıflama programında kazandıkları olumlu beslenme alışkanlıklarını devam ettirmezler ve program suresince yaptıkları aktiviteyi bırakırlarsa, kiloyu koruyamama ve tekrar kilo almaları olasıdır.
Bu programlarda ki genel amacta; kaybedilen kiloların tekrar geri alınmasını onlemek veya minimum duzeyde olmasını sağlamak ve sağlıklı-dengeli beslenmeyi yaşam şekli haline getirmektir.
Hareket Planı: Ne yapmalıyız?
Kiloyu korumanın sırrı, protein, karbonhidrat ve yağ dengesinde yatar. Yapılan calışmalar, kilo korumada duşuk yağlı diyetlerin daha başarılı olduğunu gostermektedir. Ayrıca diyet ve egzersizle verilen kiloların yine aynı yontemlerle uzun sure korunabileceği de biliniyor.
Yine mi diyet yapmam gerekiyor? Ben hicbir zaman, istediğim gibi yemek yiyemeyecek miyim? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tabi ki istediğimiz, sevdiğimiz, keyif aldığımız besinleri tuketebileceğiz ancak kilo almak istemiyorsak enerji dengesini sağlamak cok buyuk onem taşıyacaktır.
Kilo koruma yontemi, normal oğununuzde almanız gerekenden daha cok kalori aldıysanız bunu dengeleyebilmeyi sağlar. Bu nedenle, ipin ucunu kacırdığınızı duşunduğunuzde, o gunun akşamı ve ertesi gunun oğlenini corba, salata, zeytinyağlı, yoğurt, meyve gibi hafif besinler tuketerek, alınan fazla kalorileri, dengelemeye calışabilirsiniz.
Orneğin; ozel bir gundesiniz (doğum gunu, parti, kokteyl, yılbaşı, bayramlar, arkadaşlarla buluşma, akşam yemeği gibi) burada 3 seciminiz olduğunu duşunun ve hangisini secmek istediğinize siz karar verin.
* Bugun sizin doğum gununuz ve arkadaşlarınız akşam icin size surpriz bir parti hazırlamış. İlk once yemek yiyeceksiniz, sonra mumlarınızı ufleyeceksiniz. Oysa siz daha yeni fazla kilolarınızdan kurtulmuşsunuz ve kilonuzu korumak istiyorsunuz.
1.Secenek: Bir gunden bir şey olmaz.
Bugun doğum gunum yemek yemek icin daha ozel bir gun olabilir mi? Canımın istediği kadar yemek yiyip, iceceğim, 1-2 kilodan bir şey olmaz. Ertesi gun ac gezerek dengelerim nasılsa.
2. Secenek: Hayır, pastamdan dahi tadamam.
Kilo vermek icin o kadar uğraştım, tartıya cıkıp kendimi 100 gram bile almış gormeye tahammul edemem. Cok ısrar ederlerse en fazla bir catal alırım.
3. Secenek: Yediklerimi dengeleyebilirim.
İsteğim kilo ulaştım, bugun doğum gunum tabiî ki yemeğimi, pastamı, alkolumu tuketeceğim. Nasıl mı? Ana yemekte ızgara tercihi yapıp, yanında yağsız salata alırım. 1 dilim pasta yiyeceğim icin ekmeğimden ve salatamda ki yağdan vazgecebilirim. Gece ara oğunumde ki meyve yerine de 1-2 kadeh şarap ve bol su icerek geceyi kilo almadan tamamlayabilirim.

Sizin kararınız hangisi?
***Dengeli beslenip, yasaksız yemeyi oğrenmek, keyifli ve formda yaşamanın ve tekrar kilo almamanın tek anahtarıdır.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak
Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]