ABD'nin Tennesse eyaletinde yetiştirilen ozel bir soy hattında bu durum gozlemlenmektedir. Başka herhangi bir keci soyunda bunu yaparsaniz bu videodaki gibi bir durum olmayacaktir.
Tennessee Kecileri olarak da anılan kecilerde bu davranışa neden olan hastalığın adı myotonia congenita ya da kısmen Turkceleştirilmiş ismiyle Kalıtsal Miyotoni (Tonik Spazm) isimli genetik bir hastalıktır. CLCN1 geninde meydana gelen eksik otozomal baskın veya cekinik olarak aktarılan bir mutasyon sonucunda oluşan bu hastalık, sadece kecilerde değil, bircok diğer hayvan turunde ve dolayısıyla insanlarda da gorulmektedir. Dolayısıyla bu davranışı gosteren insanlarda oluyor.
İnsanlarda bunu tetikleyen tek unsur korku refleksleri değil, aynı zamanda kişinin yaptığı ani veya zorlayıcı hareketlerdir. Tıpkı kecilerde olduğu gibi bu kişilerde de kaslar sert bir şekilde kasılır ve titrer (spazm). Bu kişiler aynı zamanda yutkunmakta zorluk cekerler, boğulduklarını hissederler, tekrar eden hareketlerde zorlanırlar, durmaksızın duşerler, ağlama sonrasında gozlerini acmakta zorlanırlar.
Bu ozellik bir hastalik olarak ortaya cıkmıştır. Doğal secilim ile ortaya cıkan bir hadise değil. Nitekim doğal secilimde bu şekilden korkudan bayilan bir keci avciya yem olur, bu bayılma ona bir avantaj kazandirmaz.
Evcilleştirilmiş kecilerinde tamamında bu hastalık gorulmuyor spesifik bir soy hattinda bu gorulur.
1900'lu yılların başında hayvan yetiştiriciliği profesyonel bir şekilde hız kazanırken Tennessee'de bulunan bir keci grubunun kendi aralarında ciftleştirilmek yoluyla yapay secilime uğratılması nedeniyle hastalığın bu soy hattında yaygınlaştığı duşunulmektedir
Bayılan Keciler
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bayılan Keciler