Kilo kaybının (zayıflamanın) sosyal ve psikolojik etkileriŞişmanlıktan Zayıflık Yolunda Yaşananlar Adım Adım **8
Besin tuketme ozellikle obezite problemi yaşan hastalarda genelde fiziksel aclıktan cok duygusal ihtiyacları tatmin etme amacı ile kullanılmaktadır. Kilo verme surecinde bu duygusal ihtiyaclar cevap bulamamaktadır ve bu durum da pek cok sıkıntıya sebep olmaktadır. Bir cok klinik gozlem ve araştırmalar karşılaştırıldığında goruyoruz ki kişiler kilo verme sureci icerisinde depresyon, kaygı, sinirlilik hali yaşamaktadır.
En son yapılan araştırmalarda psikolojik destek ve davranışsal terapinin diyet programları suresince gerek duygu durum, gerek motivasyon acısından oldukca etkili olduğu sonucu bulunmuştur.
Kişi bu surec icerisinde istediği kiloya duşmesi ile birlikte maalesef ki yeterli tatmin duygusunu yaşayamamaktadır. Yeterli tatmin duygusu ancak verilen kilolar bir sure sabit kaldığında ve kişi tekrar geriye almadığına inandığında yavaş yavaş ortaya cıkmaktadır.
Kişinin duygu durumunda pozitif yonlu değişim yaşaması insan ilişkilerinin de iyileşmeye başlamasını sağlamaktadır. İyileşen insan ilişkileri ile birlikte kişinin sosyal anksiyetesi duşmekte ve bu sayede tekrar sosyal ortamlara katılması ile birlikte hayattan aldığı doyum artmaktadır. Eğer, verilen kilo geri alınırsa kişi ofke, utanc, umutsuzluk duygusuna kapılabilir. Cevresi tarafından “iradesiz, kontrolsuz” olarak nitelendirileceği endişesi yaşar ve coğu zaman da bu endişeler yersiz cıkmaz. Kişi asla başaramayacağını duşunebilir. Kilo verme programına bir daha geri donmeyebilir ya da diyet yaptığını ‘belki yine başaramam’, ya da kilo verip tekrar alırım korkusu ile cevresinden gizler.
Ozguven Problemini cozmek sosyal yaşantınızı iyileştirecektir.
Obez bireyler ile calışmaya başlama aşamasında ilk olarak kendilerini oldukları gibi kabul etmeleri sağlanmalıdır. Bireyin kendini sevmesi ilk amac olarak belirlenmelidir. Kendini olduğu gibi kabul eden birey bu sayede sosyal ortamlardan kacma eğiliminden de vazgececektir. Bu sayede bedeni ile barışan birey sosyal ortamda bir yeri olduğunu fark edecektir. Bilindiğinin aksine obez bireyler kilo verdikce sosyal ortama yakınlaşma ve daha cok kişi ile ilişkide olma davranışını gostermemektedir.
Bu bireyler sayısal olarak kilo kaybetselerde psikolojik olarak zayıfladıklarına inanmayabilmektedir. Aynı zamanda bireyin kiloluyken ki davranışları bu sebepler ile zayıfken de onu izlemektedir. Kendi kendine gercekleşecek bir beden imajı duzelmesi ya da ozguven artışı beklenilmemelidir. Kendini toplumdan izole eden aşırı kilolu bir bireyin kilo verdikten sonra birden sosyalleşebilmesi oldukca guctur.
Farklı bir noktadan bakılması gerekirse, kilo verme ile birlikte kendi kendine gelişen olumlu beden imajı bireyin bu guveni nasıl kullanacağını bilmemesi sebebi ile kilo artışı alımı ile sonlanmaktadır. Dolayısıyla bireyin ozguveni ve beden imajı kiloyla bağıntılı olması kalıcı olmayacaktır ve kilo alındığı zaman birey ayni problemleri tekrar yaşanacaktır.
Bireyin ozguveninin geliştirilmesi ve bedeni ile ilgili algı geliştirmesi icin kilo kontrolunun yanı sıra psikolojik destek gerekmektedir.
Boylece, birkac kilonun geri alınması halinde kişinin başarısızlık duygusuna kapılıp yemeğe sığınmasını engelleyecektir.
Uzm. Klinik Psikolog- Bariatrik Psikolog
Merve PEHLİVAN
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kilo kaybının (zayıflamanın) sosyal ve psikolojik etkileri
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kilo kaybının (zayıflamanın) sosyal ve psikolojik etkileri