Sigarayı bırakacağım ama korkuyorum zaten 2-3 kilo fazlam var. Bıraktıktan sonra ya kilo alırsam
Bir cok kişide bu duşunce, etrafında gozlemlediği orneklerle sabitleşmiş durumda. Peki Yalan mı ?
Kısmen diyelim ve nedenini acıklamaya calışalım.
Oncelikle; sigara mutlulukla ilgili olan 4 hormondan birini salgılatır. Bu hormon ENDORFİN hormonudur.
Sigara ictikten sonra endorfin hormonunun salgılanmasına bağlı olarak kişi kendini daha rahat, stressiz ve iyi hisseder. Endorfin hormonu salgılanmak icin en cok neye ihtiyac duyar ?
Yani sadece sigara ile değil, dış kaynaklardan ozellikle cikolata , tatlılar, karbonhidrat iceriği yuksek olan besinler de endorfini salgılatır ve kişi sanki sigara icmiş gibi kendini yine iyi hisseder. Kısa bir sure sigara icme isteği bastırılır ve sonrasında bu durum dongusel olarak tekrarlanır.
Sonuc ?
Ağır karbonhidrat alımı sonucunda bunlar sizin vucudunuza yağ dokusu, artan kilo, agresif kontrolsuz alımlarda ise insulin direnci ve hatta tip 2 diabete kadar gidebilir.
Cozum:
1- Mutluluk hormonlarını salgılatan bir diğer durum ise spordur. Sigarayı bırakan kişiler duzenli aktivite yaptıkları takdirde yine mutluluk hormonları salgılanacak, yeme ihtiyacı hissetmeyecek ve hatta sigarayı bıraktıktan sonra cok daha rahat bir şekilde kilo verebilecektir. Tabi sigara icen bir kişide ile metabolizmanın %4 civarında arttığı duşunulduğunde , yerine spor konduğu takdirde bu dezavantaj da ayrıca ortadan kalkacaktır.
2- Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise su tuketimidir.
Sağlığımız icin gunluk tuketmemiz gereken su miktarı her ne kadar kilo başına 30 cc olsa da, sigarayı bırakan kişilerde bu miktarın biraz daha ustune cıkarak kilo başına 35 cc olmasında fayda var.
3- C vitamini
Ozellikle sigarayı bıraktıktan sonraki 1 hafta c vitamini kaynaklarından her zamankinden daha fazla beslenmek gerekiyor. En iyi c vitamini kaynakları kuşburnu, truncgiller, yeşil yapraklı sebzeler. Bunlara diyetinizde daha sık yer vermek te olumlu olacaktır.
4- Oğun sayısı
İlk 1-2 hafta daha sık ve daha az miktarlarda beslenerek sonraki haftalarda oğun sayısını yavaş yavaş duşurmek mantıklı olacaktır. Normal sağlıklı bireylerde gunde 4 oğun beslenmesi tavsiye edilir. 7 – oğunle başlayarak her hafta bir oğun duşurup sonrasında beslenme sayınızı 4 oğunde sabitleyebilirsiniz.
[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kilo almadan sigarayı bırakmak
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kilo almadan sigarayı bırakmak