Merhabalar, idrar yaparken yanma hissi neden oluşur?

İdrar yaparken yanma hissi, boşaltım sisteminin ic astarının tahrişi ve idrar ile teması neticesinde sinir uclarının ağrı hissi oluşturması nedeniyledir.
Genişletmek icin tıkla...

Bobreklerimizden kanımız suzulur ve atılması gereken her şey atılır. Bu esnada amonyak ve ure gibi atıkları taşıyan idrar oluşur.

Fark ettiniz mi? İdrar tamamen tertemiz bir ortamda kandan suzulerek oluştu. Doğal olarak idrar temizdir. Mikrop taşımaz, taşımamalı!

"Yaraya işemek" deyimi nereden gelir? Eğer dağın başında yaralandıysanız bu yarayı mikrop taşımayan bir suyla yıkamak isterseniz sağlıklı bir insanın idrarı en az mikrop riski taşıyan sıvıdır. Şimdi gelelim TIP kısmına...

Arkadaşlar bobreklerden suzulen idrarın erkeklerde penis ve kadınlarda vajinadan atılmasına kadar katettiği yola boşaltım sistemi diyoruz. Fark ettiniz mi? Penis nedeniyle erkeklerde bu yol daha uzun...

Peki kandan suzulen tertemiz idrara mikrop nereden bulaşır? Tabii ki idrarın dışarıya acıldığı tek yer olan uretra ucundan. Burası erkeklerde penis ucu kadınlarda ise vajinanın hemen uzerinde bulunan bir acıklıktır.

Penis ucuna veya vajinanın nemli uretra ağzı bolgesine tutunan her mikrop yukarıya (bobreklere doğru) ilerleyerek hastalık gelişmesine neden olabilir.

Peki bana soyler misiniz! Siz surekli bobreklerden aşağıya doğru idrar uretip işerken birkac mikrop nasıl olurda bu suyun (idrar) akışkan kuvvetine karşı koyar ve bobreklere doğru ilerler? Elbette bu kuvvet fazlayken mikrop bulaşma ihtimali duşuktur. Tazyikle icinden su akan bir hortumun icinde camur olur mu hic? İşte aynı mantık boşaltım sisteminde de gecerli.

Sonuc olarak bol bol su icmek ve bol bol işemek idrar yolu enfeksiyonlarından korur.

Lutfen bana soyler misiniz siz bir mikrop olsanız boşaltım sisteminin icinde tutunup yukarı doğru ilerlemek icin idrar akışının az olması dışında ne olsun isterdiniz? Acıkcası ben mikrop olsam boşaltım sisteminin ic astarının (epitel dokusu) tahriş olmasını isterdim. Ne de olsa tahriş olmuş puruzlu bir yuzeye tutunmam tertemiz ve puruzsuz bir yuzeye tutunmamdan cok daha kolay olurdu.

İşte bu nedenle sık sık sonda takılmış insanlarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık gorulur. Aynı şekilde bobrek taşı duşurmek hastalık riskini arttırır. Cunku bobrekten aşağı doğru atılan taş katettiği yol boyunca bu astarı tahriş edebilir.

Daha once mikropların bulaştığı yuzeyler de artık puruzsuz değildir. Eğer daha once sık sık idrar yolu enfeksiyonu gecirdiyseniz, sizde yeniden enfeksiyon gelişme ihtimali daha yuksektir.

Tam da bu yuzden İdrar yolu enfeksiyonundan neden ve nasıl korunmanız gerektiğiniz 17. enfeksiyondan sonra değil daha yolun en başında oğrenmeniz gerekir. Bu hastalıkları tanımanız ve kendinizi en guzel şekilde koruyabilmeniz icin size iki yazımın linkini bırakıyorum...
Kadınlar icin: Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma ve Ağrı Erkekler icin: Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma ve Ağrı Elbette bu konu hakkında sorunuz varsa cekinmeden sorabilirsiniz. Sağlıcakla