Kienbock hastalığı, el bileğindeki lunat kemiğin avaskuler nekrozu(dolaşım bozukluğu) ve buna bağlı olarak gelişen el bileği sorunları olarak tanımlanabilir. Lunatum el bileğinde mevcut olan 8 kucuk kemikten birisidir. Lunat el bileğinin ortasında yer alır ve her iki yanında bulunan iki kucuk kemik (skafoid ve trikuetrum) ile birlikte el bileği eklemini oluşturur, ust tarafta onkol kemikleri ile( radius,ulna) ile eklemi oluşturur. Aslında tam olarak belirlenmemiş nedenlerden dolayı bu kemikte dolaşımın bozulması sonrası kemik normal yapısını kaybeder. Lunatumun normal yapısının kaybolması ve şeklinin değişmesi nedeni ile el bileğinde ağrı, hareket kısıtlılığı ve kireclenme oluşabilir. En cok 20-40 yaşları arasında gorulur. Cok nadir olarak her iki el bileğinde beraber gorulebilir.

Ozellikle iskelet sisteminde mevcut varyasyonlar hastalığın etkeni olabilir (onkol kemiklerinin ‘ulna, radius' normalden farklı boy eşitsizlikleri),devamlı el bileğinde tekrarlayan travmaya maruz kalma gibi etkenler hastalığın cıkışında etkilidir.

El bileğinin orta kesiminde ağrı ile ortaya cıkar. Ortaparmağın yukarı kaldırılması ile ağrının artışı karakteristiktir. El bileği ekleminde gittikce ilerleyen ağrı artışı gorulur. Erken donemlerde direkt radyolojik bulgu olmasa da zaman icinde lunatumda şekil bozukluğu, cokme, sklerotik bolgelerin oluşumu ve parcalanma belirebilir. Tanıda MR, bilgisayarlı tomografi incelemeleri yararlıdır. Ozellikle erken donemde şupheleniliyorsa mutlaka MR goruntulemesi yapılması hastalığın erken tanısında onemlidir.

[h=3]İlginizi Cekebilecek Videolar[/h]
[h=4]Kienbock Hastalığı[/h]

[h=3]İlginizi Cekebilecek Sorular[/h][h=4]Hcm merhaba sol el bileğimde kienbock rahatsızlığı var.ameliyat olmmam gere[/h] Hcm merhaba sol el bileğimde kienbock rahatsızlığı var.ameliyat olmmam gerekiyor acaba kaplıca iyi gelirmi??
Devamı >>
[h=4]Kienbock hastalığı[/h] Sayın hocam merhaba bana kienbock tanısı kondu ama bir ağrım yok sadece hafif el bukulmesinde sorun var.mr sonucum sağda el bilek eklem ilişkileri ta...
Devamı >>
[h=4]Kienbock ameliyatı[/h] Merhaba hocam. ben yaklaşık bir bucuk yıl once kienbock ameliyatı oldum ve platin takıldı,şu an kemiğin kaynadgı soylendi cekilen rotgen sonucunda. pl...
Devamı >>
[h=4]Sol el bılekte kienbock hastalığı[/h] Hocam benım sol el bılegımde kıenbock hastalıgı teşhişi kondu 22 yasındayım genc oldugundan dolayı amelıyat olmak ıstemıyorum. teşhısı koyulduktan son...
Devamı >>
[h=4]Kienbock hastalığı[/h] Merhaba hocam. ben 2011 şubat ayında bileğimdeki ağrılardan dolayı hastaneye gttm ve bileğime kienbock teşhisi koyuldu. ilk ilac tedavisi oldum ağrıla...
Devamı >>
[h=4]Kienbock ??[/h] Bilgilendirilmiş icin cok teşekkur ederim. ilk ilac tedavisi uygulandı fakat sonuc alamadık. mr ile kienbock tanısı konuldu . kemikte kuruma olduğu ic...
Devamı >>
[h=4]Kienbock[/h] Hcm merhaba 1,5 yıldır sol elimde ağrı şişme var.cekilen mr suonucunda lunat avaskuler nekrozu dendi son evreye yaklaşmışım lunatum tamamen cokmuş.ya...
Devamı >>
[h=4]Kienbock hastalığı[/h] Lunat kemik hafif komprese gorunumunde yuksekliği azalmış t1ada belirgin sinyal kaybi t2adabelirgin sinyal artımı izlenmekte[kiencbock]el karpalkemikl...
Devamı >>
[h=4]Kienbock ameliyat olmalı mıyım?[/h] Merhaba hocam 35 yaşındayım.19.02.2016 tarihinde doğum yaptım.8-9 aylık hamileyken el bileğimde ağrı hissettim. hamilelikten dolayı pek onemsemedim do...
Devamı >>
[h=4]Kienbock[/h] Mrhaba hocam ben 19 yaşındayım sağ bileğimde yetişkin kienbock hastalığı olduğunu soylediler yaklaşık 1 yıldır aralıklı ağrılarım oluyordu sağ elimle...
Devamı >>

[h=3]Ortopedi ve Travmatoloji İle İlgili Uzmanlar[/h]Op. Dr.
Yusuf Onur KIZILAYProf. Dr.
Mahmut KOMURCUOp. Dr.
Muren MUTLUOp. Dr.
İbrahim Mustafa CIMENDoc. Dr.
Burcin KECECIOp. Dr.
Levent SUREROp. Dr.
Tevfik ONCANOp. Dr.
Ozgun Barış GUNTURKProf. Dr.
Sırrı Sinan BILGIN