Arkadaşlar bu konuyla ilgili yazacaklarım Covid hakkında bilinmeyen bazı risklere yonelik olacaktır.
Covid servisinde calışmış bir sağlıkcıyım. Bugune kadar yuzlerce Covid hastasına bakım verdim ve durumu yakından inceleme fırsatım oldu. Vereceğim bilgilerin kanıtlanabilirliği değişken olsa da olası bir Pozitiflik durumunda dikkat etmeniz sizin ve aileniz acısından iyi olacaktır. Maksadımız korkutmak değil kurtarmak olacaktır.
Okuyan arkadaşlar icin farklı bir bakış acısı oluşması dileğiyle:

1- Ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler herkeste aynı seyretmez. (Hastalarımın %95'inin ateş problemi yok, yaklaşık %20'sinin hic olmamış). Kiminde ufak bir boğaz ağrısıyla, kiminde mide bulantısıyla, kiminde ise ishal ile veya sırt ağrısıyla başlayabilir yani "bende ana belirtiler yok sadece burnum tıkandı" deyip es gecmeyin ayrıca vucutta genel bir kırgınlık ilk gunlerde olmasa da sonradan ortaya cıkabilir.
2- Nefes darlığı ciddi bir problemdir. Genellikle ateşe, bulantıya, oksuruğe care kolaydır fakat nefes darlığı belirli bir yerden sonra kontrol edilemezse olumculdur. Boyle bir belirti varsa Sağlık Merkezine başvurmalısınız.
3- Hastalık sadece yaşlıları değil hicbir sağlık problemi olmayan gencleri de ağır etkileyebilmektedir. Bunyenize guvenip de ihmal etmeyiniz. Cin'den bizim koye kadar gelen ve onceden ters gozle bakılan maskeli bireylerin artık normal olmasını sağlayan hatta maskesizlere anormal gozle baktıran bu virusten her şey beklenir.
4- İlk gunlerde ağır seyretmediği icin hafif atlattığınızı duşunuyorsanız yanılıyor olabilirsiniz; ilac kullanılmadığı taktirde gececekmiş gibi oluyor fakat gunlerce gecmiyor. En korkulan gunler 7-8 ve 10. gunlerdir, bu aralıkta ciğer tutulumu artabilir. Dikkatli olmak gerekir.
5- Hastaneye gitmekten korkmayınız. Eğer durumunuz iyiyse testler sonucunda bunu bildiğiniz icin rahatlarsınız ve cabuk iyileşirsiniz, ola ki durumunuz kotuyse de erken tedavi olur yine iyileşirsiniz. Zamanı viruse bırakıp her yere yayıldıktan sonra hastaneye gitmek en zor tablonun oluşmasına yol acabilir.
6- Pozitif olduğunuzu oğrendikten sonra sizi asıl etkileyen şey hastalık değil psikolojinizdir. Surekli panikleyen bir insanın iyileşmesi cok daha zor olacaktır. Bu hastalık artık herkeste gorulebilir ve tedavisi de var, paniklemenin luzumu yok. Psikolojiye ornek olarak; grip olan birine sen akciğer kanserisin denildiğini farz edin. Gercekten grip olduğunu bilseydi hastalığın seyri daha iyi olurdu değil mi?
7- "Gecen gun iyi bir uşuttum o yuzden hastayım moruk Covid ile alakası yok" cumlesi kadar sacma bir cumle yoktur. Covid zaten seni tutabilmek icin iyi bir uşutmeni veya strese girmeni kısacası bağışıklığının zayıflamasını dort gozle bekliyor.
8- Covid sadece oksijen yetersizliği ile değil kanın pıhtılaşma faktorlerini bozarak emboli nedeniyle de hastaları etkileyebilir. Bunu gorebilmemizi sağlayan bir kan testi vardır ve gec kalındığı zaman oldukca yuksek cıkacaktır. Bu yuzden pozitiflik durumunda doktor onerisiyle kan sulandırıcı kullanılmalıdır.
9- İş yerinde yanı başımda pozitif cıkan bir suru insan oldu. Beraber yemek yediklerim bile aynı gun pozitif cıktı, boyle durumlarda kesin bulaşacak diye bir şey yok. Boşu boşuna stres yapmayın. Ben her defasında test de verdim inatla negatif geldi. Covid servisinde virus ulkemize geldiğinden beri calışıyorum, maske sayesinde bana bulaşmayan virus ailem aracılığıyla evde bulaştı. Yani maske, riski kayda değer şekilde duşuruyor.
10- Temaslı olduğunuzda aynı gun gidip test vermeyiniz, negatif gelip yanıltıcı olacaktır. Belirtiler cıkana kadar kendinizi ve başkalarını koruyunuz, cıkarsa test veriniz. 10-15 gun boyunca cıkmazsa test vermenize zaten gerek yok.
11- Aşı yan etkileri tartışılıyor olsa da hastanedeki hastalar şunu hep soyler "keşke olsaydım". Hic şaşmaz.
12- Eğer size veya yakınınıza maske ile veya burundan oksijen tedavisi uygulanıyorsa endişelenmeyin, omur boyu devam etmeyecek iyileşince cıkacak.
13- Hastaların coğu ozellikle cocuk ve genclerin buyuk bir coğunluğu farkında olmadan hastalığı atlatabilmektedir. Yaş arttıkca belirginlik de artar.
14- Sigara icenlere bir şey olmuyor hikayesine inanmayınız. Akıl alır gibi değil ayrıca Griple aynı diyenlere de itibar etmeyiniz. Grip, mortalite(olum oranı) konusunda Covid'in yanından bile gecemez.
15- Gereksiz yere her gun panik yapıp sağlık merkezine gitmenin de faydası olmayacaktır, surekli testler verip radyasyon almak uzun vadede sorunlara yol acabilir. Evde de bilinmeyen bitki caylarını abartılı duzeyde kullanmamalısınız. Orneğin tansiyonunuzu duşurebilir, bulgular covidle karışabilir ve farklı problemler oluşabilir.

Ozetle; Pozitif olabilirsiniz veya yaşı ileri olan sevdikleriniz pozitif olabilirler. Fakat uygun hamleler yapıldığında Mortalite oldukca duşecektir. Genelde halkımız en dayanılmayacak duzeye kadar bekler sonrasında başvurur sağlık merkezine ve buna rağmen coğu da iyileşir. Sakin kalmak ve sabırla, inanarak, verilen ilacları zamanında ve ozenlice kullanmak hastalığı evde atlatmanızı kolaylaştıracaktır.
Sağlıklı gunler dilerim..