Denizin suyu doğal olarak tuzludur. Tuz yani NaCl, sodyum (Na) ve klor (Cl) icerir. Klor korona viruslere karşı, tıpkı diğer bircok viruste olduğu gibi koruyucudur. Klor iceren sıvı bircok mikrobun olmesine neden olur. Aynı şekilde yuzme havuzlarının da deniz gibi olması, deniz gibi mikropların yaşamasına musade etmemesi icin klorlanır.

Korona virusun sularda ne kadar hayatta kalabildiğini ve suların korona virus bulaşma riskini ne şekilde etkilediğini araştıran bir calışmada şu sonuclara ulaşılmıştır

Sularda korona virus (COVID-19) varlığına dair kanıtlar şu anda cok azdır ve COVID-19 ’un yuzey veya yeraltı suyu kaynaklarında mevcut olduğuna veya kirli icme suyu yoluyla bulaştığına dair bir kanıt yoktur. Sıcaklık gibi cevresel faktorler, COVID-19 ’un suda hayatta kalma yeteneğini etkiler gibi gorunmektedir. Sudaki COVID-19 kalıcılığını iklimsel ve mevsimsel koşullara gore araştırmak icin daha fazla calışmaya ihtiyac vardır. Virus turune ve su turune bağlı olarak, genel olarak korona virusun daha kararsız olduğu ve klor gibi oksidanlar karşısında, zarfsız viruslerden daha kısa sure hayatta kalabildiğine dair kanıtlar vardır. Kaynak: Coronavirus in water environments: Occurrence, persistence and concentration methods - A scoping review

Havuzlar klorlanarak mikroplardan arındırılır. Klorlama işleminin veya havuz icerisindeki su sirkulasyonunun yeterli olmadığını duşunduğunuz havuzlara girmemenizde fayda var.

Yaz aylarında elbette havuza veya denize girebilirsiniz ancak sağlığınız icin dikkatli olmanız gereken bazı konular var. Oncelikle su yutmamaya dikkat edin. Yuttuğunuz su, ceşitli mikroplar taşıyor olabilir.

Peki havuz veya deniz keyfi esnasında sağlığınızı koruyabilecek diğer onlemler neler?

Bakınız: Havuz keyfinizi guvende tutacak sağlık onerileri