Eylul ayında başlayacak 2012-2013 eğitim- oğretim yılının sancıları şimdiden cekilmeye, sorunlar gorulmeye başlandı. Anlaşılıyor ki onemli bir kaos yaşanacak. Oğrenci yeni sisteme alınıyor ama onların ders kitapları eski sisteme gore bastırılıyor. Oğrencinin bir cok dersinin kitabı olmayacak ”ders materyali”nden yararlanılacak. Sadece ilkoğretimde 5 ayrı okul turu olacak.

AKP hukumeti doneminde hukumetin oncelikli hedeflerinden birisi ikili oğretimi kaldırmak, sınıf mevcutlarını 30’a indirmekti. Huseyin Celik’in Milli Eğitim Bakanlığı doneminde bu konuda hayli yol alınmıştı. Oysa getirilen yeni sistem hem ikili oğretimi yaygınlaştırıyor, hem de sınıf mevcutlarını alabildiğine artırıyor.
En cok merak edilen, kac ilkoğretim okulunun yeni sistemle imam hatip ortaokuluna donuşturuleceğidir. Bu sayıyı kimse bilmiyor. Oğrenci kayıtları başladı. E-kayıt sisteminde once kac oğrencinin imam hatip ortaokuluna kayıt yaptırmak istediği saptanacak. Bunun ardından hangi okullar bunyesinde ya da bağımsız imam hatip ortaokulu acılacağına karar verilecek.

Oncelik, lise bunyesinde
Gelecek oğretim yılında okul turlerinin nasıl olacağını acıklayalım. Bazı okullar sadece ilkokul olacak, bazıları ise bağımsız ortaokula donuşturulecek. Mevcut okulların bazıları ise sabahları ortaokul, oğleden sonra ilkokul olarak kullanılacak. İmam hatip ortaokullarının bağımsız olmasına oncelik verilecek. Okulları uygun olan 580 imam hatip lisesi bunyesinde de ortaokul acılacak.

Bakanlık yetkililerine sorduğumda. İmam hatip ortaokullarının, imam hatip lisesi bunyesinde acılmasına oncelik verileceğini soylediler. İmam hatip ortaokullarında başta Kur’an-ı Kerim, Siyer-i Nebi, Arapca derslerinin oğretmensizlik nedeniyle boş gecmesi lise oğretmenlerinin takviyesiyle onlenecek. Cunku, bu okullarda haftada 4 saat Kur’an-ı Kerim, 3 saat Arapca, 2 saat Siyer-i Nebi dersleri okutulacak. İmam hatiplerde bu dersler “secmeli” değil, zorunlu olacak.

Sanki imam hatip okulu
Gelecek oğretim yılında ortaokul ve liselerde okutulacak derslere bakalım:
Arapca, Kur’an-ı Kerim, Siyer-i Nebi (Hz. Muhammed’in Hayatı) derslerini secenler bu dersi haftada en az 6 saat okumak zorunda. Aynı zamanda oğrencinin zorunlu okuyacağı Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi dersi var. Bu da yetmiyor, bir ders daha “secmeli” olarak ilk kez geliyor. Bu dersin adı illere, bolgeler gore değişik olacak. Alevi vatandaşlarımızın yaygın olduğu yorelerde Alevilik secmeli ders olarak okutulurken, orneğin Kars yoresinde Caferilik dersi konulacak. Mardin yoresinde Suryanilik, Hatay yoresinde Nusayrilik secmeli ders olarak okutulacak.
Dolayısıyla, imam hatip ortaokullarında uygulanan ders programlarıyla diğer ortaokullar arasında cok fark olmayacak. Dahası, kızlara bu derslerde başlarını kapatmaları icin “baskı” da başlayacaktır. Okullarda abdesthaneler yaptırılması, mescitler acılması da olağan karşılanacaktır.

Ara sınıflara oğrenci alınacak mı?
e-kayıt sistemiyle kac oğrencinin imam hatip ortaokulunu tercih ettiği belirlenecek, “okul ayarlaması” da bundan sonra yapılacak. Belki merak edilenlerden birisi, mevcut oğrencilerin imam hatip ortaokullarının ara sınıflarına başlamalarına olanak sağlanıp sağlanmayacağıdır.
Soyleyelim, halen 6,7 ve 8. sınıf oğrencileri imam hatip ortaokullarının ara sınıfına alınmayacak. Bu oğrenciler eski sisteme gore oğrenimlerini surdurecek. Secmeli Kur’an-ı Kerim dersi alıp alamayacakları da oğretmen durumuna gore karar verilecek. Bazı imam hatip ortaokulu ile ilkokul aynı binada olacak ancak oğretmen ve okul kadroları farklı olacak.

Ankara’nın bulduğu cozcum
İllerde ne kadar deneyimli İl Milli Eğitim Muduru varsa, bakan hepsini gorevden aldı. Coğu eğitim kademelerinde calışmadan tepe gorevlere getirilen mudurler, şimdi ne yapacaklarını bilemez haldeler. Ankara Milli Eğitim Muduru Kamil Aydoğan’ın bulduğu cozum ise şoyle:

"5. sınıfı bitiren oğrenciler, gelecek oğretim yılında başlayacak uygulamalardan etkilenmeyecek. 5. sınıfa gecenlerin ortaokula kayıtları yapılacak. 5 ve 8. sınıftan boşalan sınıflara ise 1. sınıf oğrencilerinin kayıtları yapılacak. Bunun dışındaki oğrencilerimizin tamamı hangi okuldaysa o okulda kalacak. 5. sınıf oğrencileri dışındakiler kendi okulunda eğitimine devam edecek. Herkes rahat olsun.”

Ornek verelim: Ankara Avni Akyol İlkoğretim Okulu, yeni duzenlemede ilkokula donuştu. Bu okulda oğrenim goren ve 5. sınıfa gecen oğrenciler okullarından ayrılacak. Bu yıl okula yeni başlayacaklarla birlikte 2,3,4. sınıf oğrencileri ile 6,7 ve 8. sınıf oğrencileri mevcut okullarında oğrenimini surdurecek.

Tabii ki bunlar gecici onlem… Yap-boza alışık Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıl farklı sisteme gecer.
------------ Saygı Ozturk / Sozcu
orjinali: http://www.saygiozturk.net/default.a...am-hatip-ayari-