Kızlık zarı anatomik yapısı nasıldır?
Kızlık zarı ic yuzeyi mukoza dediğimiz ağız ici yapısına benzeyen bir yapıdadır ve vajinanın girişinden yaklaşık 1- 1,5 cm icerdedir.
Aslında vajinanın gelişimi sırasında oluşmuş bir deri kıvrımıdır. Vajina girişini tamamen kapatmaz cunku orta kısmında vajinal salgıların ve adet kanının dışarıya akmasını sağlayan acıklık vardır. İşlevsel bir fonksiyonu yoktur.
Her insanın ağız, goz, burun yapısı nasıl farklı ise kızlık zarı yapısı da farklılıklar gosterir. Kızlık zarının damarsal yapısı, kalın veya ince kenarlı oluşu, orta kısmında septa dediğimiz ince duvarsal yapının varlığı veya yokluğu, doku duzeyinde elastik yapısındaki farklılıklara gore yapısal ceşitlilikleri cok fazladır.
Kişiler arasında kızlık zarı yapısı ve şeklindeki farklılıklar, ilk ilişki sonrası kanamanın miktarında da değişikliklere yol acar.
Kızlık zarı muayenesi nedir?
Kızlık zarı muayenesi, Hymen muayenesi, Bekaret muayenesi, Kızlık muayenesi veya Bekaret testi adı altında pekcok hastamız kızlık zarı hakkında bilgi sahibi olmak icin bize başvurmaktadır.
Kızlık zarı muayenesi jinekolojik masada ve kadın doğum uzmanları tarafından yapılan ozel bir muayenedir. Bu muayene ile kişiler, yaşadıkları olayın kızlık zarı uzerindeki etkilerinin ne boyutda olduğunu ve kızlık zarının bozulup bozulmadığı bilgisini alırlar.
Kızlık zarı muayenesi ile kişi, her kadında farklı ozellikleri olan kızlık zarının yapısı hakkında bilgi alır. Bu muayene nedeniyle belki de ilk defa jinekologa gelen ve jinekolojik masaya oturan kişiler cok gergin olacağı icin, doktoru tarafından guven verilerek rahatlatılmalıdır.
Kızlık zarı muayenesi nasıl yapılır?
Kızlık zarı muayenesi, kadın doğum uzmanının jinekolojik masada yatan hastanın ic dudaklarını yanlara cekerek gozle değerlendirmesi ile yapılan bir muayenedir. Kızlık zarı muayenesi sırasında hasta kesinlikle ağrı veya acı hissetmez. Kızlık zarı muayenesi tecrubeli bir jinekolog tarafından saniyeler icinde yapılan ozel bir muayenedir.
Kızlık zarı muayene bulguları doktoru tarafından kişiye nasıl tarif edilir?
Kızlık zarı muayenesi sonrası kızlık zarının anatomik yapısı ve olası bir zedelenme bolgesi kişiye cizim uzerinde anlatılır. Kızlık zarı ic kısım acıklığını oluşturan deliksi yapı saat benzeri bir konumla benzerleştirilir ve yırtık bolgesi tarif edilir. Orneğin Kızlık zarı yapınız kalın kenarlı, ve saat 7 hizasında yırtık oluşmuş' gibi.
Kızlık zarı muayenesi neden yapılır?
Coğu zaman toplumsal baskıların sonucu pekcok kişi bakireliği ile ilgili kuşkular taşır ve bu nedenle kızlık zarı muayenesi olmak ister. Kliniğimize kızlık zarı muayenesi icin en sık başvuru nedenleri:
. Erkek arkadaşımla sadece surtunme yoluyla birlikte olduk, biraz zorladı sonrasında tuvalete gittiğimde camaşırımda kan gordum, kızlık zarım bozulmuş mudur?
. Yeni evliyiz ancak ilk gece birlikteliğimizde kan gelmedi? Daha once kimseyle ilişkim olmadı? Neden kanamam olmadı? Kızlık zarım esnek yapıda mı?
. Oniki yaşında bisiklete binerken sert bir şekilde vajina bolgemde zorlanma hissetdim sonra camaşırımda birkac kan damlası gordum. O zamandan beri kızlık zarımla ilgili kuşkularım var. Acaba kızlık zarım bozulmuş mudur?
. Yeni evliyiz, birbirimizi cok seviyoruz ancak tam cinsel birleşme sırasında vajina bolgemde cok ağrı ve acı hissetdiğim icin penisin girmesine izin vermiyorum. Artık acı cekeceğimden korktuğum icin ilişkiye girmeye bile cekinmeye başladım. İnternetde okudum, bende vajinismus hastalığı mı var yoksa kızlık zarım cok mu dar?
. Bir ay sonra evleniyorum. Acaba kızlık zarımın yapısı nasıl? Kanama olacak mıdır?
. Erkek arkadaşımla ilişkiye girdik ama onun da benim gibi ilk deneyimi, hicbirşey anlamadık, kanamam da olmadı. İlişkiye mi giremedik yoksa kızlık zarım kanamadı mı?
. Masturbasyon sırasında yanlışlıkla parmağım vajinadan iceri girdi. Acaba kızlık zarım bozuldu mu?
. Erkek arkadaşımla uzerimde camaşır varken ilişkimiz oldu. Herhangi bir kanamam yoktu ancak iki saat sonra lekelenmem oldu bir gun sonra da adet gormeye başladım. Acaba bu kan kızlık zarımdan mı geldi yoksa adet kanamamdan mı? Merak ediyorum kızlık zarım bozulmuş mudur?
. Kucuk kızım 5 yaşında vajina bolgesinde sık sık akıntı ve kaşıntı oluyor. Elini cok sık vajinasını sert sert kaşırken buluyorum. Kızlık zarı bozulmuş mudur?
. Yedi yaşındayken bir yakınımızın tacizine uğradım. Daha once de bu konuda cok muayene olmak istedim ama emin olamıyorum acaba kızlık zarım bozulmuş mudur?
Kişi kendi kızlık zarını kontrol edebilir mi?
Kişiler kendileri kızlık zarlarını uygun pozisyonu aldıklarında ayna yardımı ile kontrol etmek isterler ancak kızlık zarının pozisyonu ve kişilerin bu konudaki tıbbi bilgilerinin yetersizleri nedeniyle değerlendirme yapamazlar.
Menstruasyon kanaması sırasında kızlık zarı muayenesi yapılır mı?
Jinekolojik muayenenin aksine, menstruasyon kanaması sırasında kızlık zarı muayenesi mumkundur.
İlk birliktelik sonrası herkesde eşit miktarda mı kanama olur?
İlk birliktelik sonrası kişilerde farklı mitarda kanamalar olur. Cok az veya hic kanama olmayacağı gibi, ileri derece kanamadan dolayı cerrahi mudahale uygulamak zorunda da kalınabilir.
Cinsel birliktelik dışında kızlık zarı bozulabilir mi?
Cok nadir de olsa karşılaşılabilir. Genital bolgeye olan bir travma veya kaza sonrası kızlık zarı bozulabilir. Yine cok nadiren uzakdoğu sporları, jimnastik gibi perine bolgesinin zorlandığı sporlarda kızlık zarı bozulabilir.
Masturbasyon sırasında parmak veya yabancı bir cisimle kızlık zarı bozulabilir mi?
Parmak veya başka bir yabancı cisim vajina icine sokulursa kızlık zarı bozulabilir ama vajina icine sokmadan yapılan masturbasyonla kızlık zarı bozulmaz.
Bozulan kızlık zarı kendiliğinden iyleşebilir mi?
Kızlık zarı bozulsa da, partnerıyla cok ilişkisi olmadığı icin kızlık zarını kendiğinden iyleşebileceğini duşunurler ancak bozulan kızlık zarının kendiliğinden iyleşmesi veya ilac surulerek iyleşmesi mumkun değildir.
Kızlık zarı muayenesi bir kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik masada yapılan ozel bir muayenedir.
Kızlık zarlarının her kadında farklı olabileceği ve ilk cinsel birliktelikde farklı tablolarla karşılaşabileceği unutulmamalıdır!
İlk cinsel birliktelikde ceşitli sorunlarla karşılaşan ciftlerin sonraki cinsel birlikteliklerinde yaşayacakları yoğun korku ve kaygı pekcok cinsel patolojiye zemin hazırladığına tanık oluyoruz.
Bu konunun cok hassas bir surec olduğunu ve duyarlı davranarak her genc kızın kızlık zarı muayenesi olmasını, birliktelik oncesi de evlilik oncesi danışmanlık ve cinsel danışmanlık almasını oneririz.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kızlık zarı muayenesi
Sağlık0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kızlık zarı muayenesi