Ulkemizde de sık sık karşılaştığımız cinsel saldırı vakaları, dunya capında da buyuk bir sorun. Gercekleştirilen yeni bir calışma da bu tarz olaylar sonrasında acil tıbbi bakım arayan insanların sayısının son zamanlarda ciddi oranda arttığını ortaya koydu. Calışma bulguları, JAMA Network Open uzerinden yayımlandı.
Gercekleştirilen calışmaya gore acil servisler, son on yılda 15 kat daha fazla cinsel saldırı vakaları nedeniyle ziyaret edildi. Amerika Birleşik Devletleri ’ne ait olan veriler, bu insanların tıbbi yardım almaya teşvik edilmesi gerektiğini gosterdi.
Sağlık calışanlarnının rolu buyuk
Araştırmacılardan Erica Marsh, cinsel saldırıların ABD ’de yaygın olduğuna vurgu yaptı. Marsh, bu tarz şeylere maruz kalan insanların bircok acil sağlık sorunu ile karşı karşıya olduğunu; ancak cok azının tıbbi yardıma başvurduğunu ifade etti ve şunları soyledi: “Bulgular, sağlık hizmeti sağlayanların bu bireylerin hem fiziksel hem de psikososyal sağlığını iyileştirmede oynayabileceği rolu gostermektedir”
Araştırmacılar, 2006-2019 yılları arasında acil servis verilerini analiz ederek bu bulgulara ulaştı. İncelemelerde, yetişkinlerde cinsel saldırı sonrası acil servise gelenlerin sayısının 3.600 ’den 55.296 ’ya yukseldiğini gordu. ABD Federal Soruşturma Burosu ’nun verilerine gore ulkede her 68 saniyede bir boyle bir olaya gercekleşiyor. Ayrıca aktarılanlara gore cinsel saldırılar 2006 ’da 93.000 iken 2019 ’da 139.815 ’e yukseldi.
Marsh da bu yuzden hastaların kendini daha rahat ve guvende hissedebileceği bir ortam yaratılması gerektiğini ve ihtiyaclara nasıl cevap verileceğinin daha iyi anlamaları gerektiğini soyluyor. Calışma ayrıca cinsel saldırı sonrası hastaneye gelenlerin %95 ’inin geri eve gonderildiğini ortaya koydu. Tabii ki bu; insanların gizlilik sebebiyle kayıt yaptırmaktan kacınması, ulkedeki hastane masrafları gibi faktorlere bağlanabilir.
Turkiye ’de de cinsel saldırı vakaları son yıllarda artış gosterdi
Turkiye ’ye baktığımızda ise benzer bir tablo goruyoruz. Analizlere gore Turkiye ’deki kadınların %41 ’i hayatlarında en az bir kez fiziksel veya cinsel şiddet yaşamış, %93 ’u de cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı tacize maruz kalmış. Ayrıca cinsel suclarda son yıllarda onemli bir artış olduğu da yayınlanan Adalet Bakanlığı ’nın suc istatistiklerinde gorulebiliyor. Buna gore cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suclar 2021 ’de 127 bine yukseldi, bu suclarda ilk sırayı ise cocuklara yonelik istismarlar aldı.
Uzmanlar, cinsel saldırıya maruz kalmış kişilerin, intihar, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, madde kullanımı gibi konularda riskinin diğer insanlara oranla cok daha olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte bu tarz olaylarla karşılaşan insanların kucuk bir yuzdesinin tıbbi bakım aradığı belirtiliyor. Yardım alanların da genellikle yetersiz veya eksik yardım aldığı ifade ediliyor.
Sonuc olarak yapılan araştırma, cinsel hastalıklar, psikolojik problemler ve daha bircok durumdan dolayı bu olaylardan sonra insanların tıbbi yardım aramaya teşvik edilmesinin buyuk onem taşıdığını gosteriyor.