Hayatımızdaki en onemli varlıkların, cocuklarımızın zorlu donemeclerinden biridir ergenlik. Ergenlik buyume cağı değildir, buyume cağının sadece bir parcasıdır. Cocuklukla yetişkinlik arasında ki donemdir. Kişinin cocukluktan cıkıp yetişkin olma yolunda ilerlediği, cinselliğini tanıdığı ve keşfettiği, bir durum, bir tutum, adeta bir yaşam tarzıdır. Ergenlik bireyin anne-baba denetiminden cıkıp bagımsızlığını kazanmasına kadar surer.

Kızlarda ergenliğe giriş ilk adet gormeyle başlar, gunumuzde kızların ortalama ergenliğe giriş yaşı 13 tur. Erkeklerin ergenliğe giriş yaşı da ortalama 13 tur. Kızlarda hem ergenlik hem de hızlı boy atma erkeklerden once başlar. Bu yuzden 11-14 yaşındaki kızlar genellikle kendi yaşlarındaki erkeklerden daha uzun ve daha ağır olurlar. Erkeklerde hızlı boy uzaması hem daha gec başlar hem de daha gec biter. Kızların fıziksel gelişimi en gec 20 yaşında biter; hatta Doğu ulkelerinde kızlarda buyumenin ust yaş sınırı l6-17'ye iner. Oysa erkeklerin fıziksel gelişimi ve boylanmaları 23-25 yaşlarına kadar surebilir.

Ergenlik nasıl bir donemdir?

Ergenliğin ilk yıllarında ana- babaların cocukları hakkında genellikle şoyle konuştukları gorulmektedir. Asi, hırcın, evde huysuz, dışarıda sıkılgan, durgun ve dalgın, sorumsuz kendi başına buyruk, alıngan ve karamsar, ters ve olur olmaz şeye ağlıyor, ders calışmıyor, kaide ve kuralları tanımıyor, kustah konuşmalar yetişkinleri kaygılandırıcı ama ergenliğin ilk yılları icin normal sayılabilecek davranışlardır.

Cunku ergenlik;

Ergenlik adeta bir savaş donemidir. Fizyolojik acıdan; hormon savaşlarının yaşandığı, psikolojik acıdan; kişilik ve kimlik savaşlarının yaşandığı hayatımızın en zor donemidir. Her yaşta uyum, duygusal gerginliği de beraberinde getirir. Cunku yeni durumlara uyum, hem zihinsel, hem de davranışlarda değişikliği gerektirir. Ergenlik duygusal gerginliğin yogun oldugu bir donemdir.
Bireyin duygularında istikrarsızlığın gorulduğu bu donemde, birgun cokmutlu ve enerjik olan gencin ertesi gun mutsuz ve icine kapanmış olduğuna sıkca rastlarız.
Ergenlik donemindeki birey duygularını cok dolu ve coşkulu yaşar. Bu coşkuyu mimik ve hareketlerinde ve ses tonlarında hissedebiliriz.
Yine ergenlik, karşı cins ve gelecekle ilgili hayallerin cok yogun kurulduğu bir donemdir.
Bu donemde gencler cogu zaman yalnız kamak isterler. Kendisi ile başbaşa kaldığı zamanlarda tutum ve davranışlarının ve ustlendiği rollerin muhasebesini yapar.
Ergenlik donemindeki genclerde yorgunluk ve cevreye karşı ilgisizlik cok sık gorulur.Ergenlik vucut enerjisinin cokca buyumeye harcandığı bir donemdir.
Bu donemde yeni şeyler deneme merakı cok artar, Genellikle ergenler buyuklerin dunyasına ait şeyleri denemek ister. (makyaj yapma, icki, sigara, araba kullanma, v.b.)
Ergenlerde bedensel değişime karşı cekinme olabilir. Kendilerini saklamak isteyebilirler.
Ergenlik zaman zaman ofke patlamalarının yaşandığı bir donemdir.
Ebeveynler nasıl davranmalı?
Bu zorlu donemde en buyuk iş ailelere duşuyor. Bireyin fark edilme ve takdir edilme ihtiyacının yogun oldugu ergenlik doneminde, bu ihtiyacı aile icerisinde gideremeyen genc, farklı ve yanlış arkadaş gruplarında bu ihtiyacını giderme yolunu secebilir.
Ergenlik donemi, zaten zor bir donem geciren gencler icin cocuklukta sağlanamayan eğitim ve otoritenin, yada baskıcı bir aile yapısının hayata gecirilebileceği bir donem değildir. Aksine sevgi ve sefkatin eksik edilmemesi gereken bir donemdir.Bu donemde bireylerin yaşadığı ozguven problemleri, karşı cinsle yakınlaşmada yaşanan problemler, okul ve aile ici problemlerle depresyonlarda artış gorulur. Ebeveynlerin cok hassas olması gereken bir donemdir.
Arkadaşların ve arkadaş gruplarının cok onem kazandığı bu donemde, ergen bireyin arkadaşları tanımadan eleştirilmemelidir. Goruşmesinde sakınca gorduğunuz arkadaşlarını evinize davet edip, onlarla zaman gecirip, arkadaşındaki yanlış tutum ve davranışları cocugunuza anlatarak ve onu da ikna ederek, goruşmemesini istemeniz dogru bir yaklaşım şekli olacaktır.
Yine bu donemde fark edilmek ve birey olduğunu ispatlama cabası icinde olan gencleri, aile konularına dahil etmek, aile kararlarında onada soz hakkı vermek ve fikir alışverişinde bulunmak yararlı olacaktır.
Genclerin sinirli ve gergin olduğu zamanlarda onlarla konuşmaya calışmak yararsızdır. Boyle durumlarda gencin sakinleşmesi beklenmelidir.
Yine bu donemde evdeki genel ortamın gergin olmamasına dikkat edilmeli ve genclere gereksiz nasihatlardan kacınılmalıdır.
Ergen ailesi tarafından sevildiğinden, anlaşıldığından ve değer gorduğunden emin olmalıdır.

[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]