Ucretsiz sağlık diye bir şey yoktur, bu konuyu acmamın sebebi; bir arkadaşımın "Abi Turkiye'de sağlık sistemi cok iyi gidiyorsun muayene oluyorsun bedava, ilac alıyorsun bedava. Amerika'da boyle mi?" deyip, anlattıklarımı at gozluğuyle dinlemesi. Turkiye'de bir cok insanın da boyle olduğunu duşunuyorum.
Sağlığı ozelden alıp, devlete verdiğinizde maliyetler değişmiyor, hatta yer yer daha pahalı hÂle geliyor. Yani devlette vergi olarak gitmediğiniz hastaneler icin totalde binlerce lira odersiniz yıllık. En azından ozelde gittiğinizde sadece olduğunuz muayenenin parasını odersiniz.
Basit matematikle, 50-60 duruma gore 200 lira muayene ucreti olur. Yılda hadi 3 kez hastalanacak kadar bağışıklık sistemi rezalet birisi olduğunuzu varsayalım, 300-600 lira arası. Hadi tedavi gerektiren bir durumunuz da oldu, 1500 liraya yuvarlayalım. Aynı hizmet bize devlette yukarıdaki gorselde belirtilen rakamlara patlıyor. Gorduğunuz uzere yıllık 1500 nerede 18bin lira nerede? Daha ucretsiz eğitim zırvalığının kalitesizliğine, pahalılığına ve maaşını vergilerimizle odediğimiz memur oğretmenlere girmiyorum bile. Bir araba veya telefon alırken 3 tane de devlete almanızın sebebi budur.
Şimdi konu altında "ama ameliyatlar pahalı" diyenler olacak, evet pahalı ama her yıl bobrekleriniz iflas etmiyor veya canınız sıkıldıkca yılda 3-5 kez kolunuzu kırmıyorsunuz... Bunların duşuk olasılıkları var, hadi ameliyat gerektiren bir durum olsun 2bin ile 5bin arasında kırıklar, 5bin ile 50bin arasında cok kritik ameliyatların fiyatları değişiyor. Totalde devlete d**aldığımız paranın 10'da biri bile değil. Gidip devlet sigortası yaptıracağınıza bir banka hesabı acın, icine atın parayı. En azından Ebubekir Sıddık'ın kaka partisine gitmez, gerektiğinde kullanırsınız.