Urinasyon (İşeme) neden onemlidir?
Urinasyon sonucu vucudumuzda olması gerekenden fazla olan ve vucudumuza zararlı maddeler dışarı atılır.
Bir insan gunde ortalama ne kadar işeme ihtiyacı duyar?
Wikipedia'ya gore yetişkin bir insan 24 saat icerisinde ortalama olarak vucut ağırlığının kilogramı başına 20mL idrar atar. Hepimizin de bildiği uzere bu miktar, bireyin gun icinde sıvı gıda tuketimine, bulunduğu ortamın sıcaklığına ve bireyin fiziksel aktivitesine gore artıp azalabilir.
Poliuri nedir?
Poliuri belli bir zaman aralığında yusek miktarda idrar uretilip vucuttan atılmasıdır. Gereğinden fazla sıvı gıda tuketmek, fazla kahve, alkol ve kola tuketmekte yuksek miktarda idrar uretilmesine yardımcı olur.
Gunde kac defa idrara cıkılmalı?
Gunluk idrara cıkma ihtiyacımızı yaş, kullanılan ilaclar, tuketilen sıvı miktarı gibi bir cok faktor etkiler. Uzmanların yorumu ise sağlıklı bir insanın gunde 3 - 8 defa idrara cıkmasının normal olduğunu soyluyor.
İdrara cok az cıkıyorum, tuvalete gunde sadece 1-2 kez gitme ihtiyacı duyuyorum, neden?
1 Gunde 3'un altında idrara cıkmak bireyin yeterince su icmediğinin işaretidir. Eğer ki idrarınızın rengi koyu sarı ve ya kahverengi tonlarındaysa bu yeterince su almadığınızın gostergesidir.
Yeterince su icmezsek ne olur?
Eğer birey gun icinde yeterince su tuketmezse idrarımız daha yoğun bir hal alır ve bu da idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıkla davetiyedir. Kuru ağız, uyku ve yorgunluk, idrarda azalma, ağlarken az gozyaşı dokme, kas zayıflığı, baş ağrısı, baş donmesi yeteri kadar su almadığınızın habercisidir. Ek olarak aşırı susama, hızlı nabız gibi sorunlar aşırı susuzluk cektiğinizin habercisidir.
Ne kadar su icmeliyiz?
Gun icinde tukettiğimiz sıvı gıdalar, yaşımız, kilomuz, ve az oncede soylediğim uzere kullandığımız ilaclara bağlı olarak gunde almamız gereken su miktarı değişiklik gosterir bu sebepten dolayı net bir yanıt verilmesi neredeyse imkansızdır. Ancak Arcelik resmi websitesine gore yetişkin bir kadının gunluk 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerekiyor ancak bu miktarın hepsi sudan değil, sulu gıdalardan alacağımız toplam sıvı miktarıdır. Ancak sadece gun icinde sulu yiyecekler tuketmek vucudumuzun sıvı ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaz.
Cok sık işemek
Bireyin cok sık tuvalete gitmesi, idrarın aşırı acık renk olması da fazla su ictiğinin gostergesidir. Vucut alması gerekenden fazla su aldığı takdirde kişi su zehirlenmesi yaşayabilir. Su zehirlenmesi, vucutta bulunan sıvılar icindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verir, ayrıca cok sık tuvalete gitmek sinir bozucu olabilir. Geceleri cok tuvalete gitmek uyku kalitesini duşurur, bir iş yaparken cok sık tuvalete cıkmak ise aşırı konsantrasyon duşurucu bir durumdur.
Suyun tadını sevmiyorum, ne yapmam gerek?
Suyunuza limon, elma, tarcın, cilek, uzum gibi meyveler ekleyebilirsiniz. Her ne kadar kulağa absurt gelse de, su alışkanlığı kazanmanızda ciddi fayda sağlayabilir. Denemekte fayda var
Midenizi bulandırdıysam hepinizden teker teker ozur dilerim. Sadece gunluk tuvalete cıkmanın ne kadar onemli olduğunu bilmenizi istedim. İyi akşamlar iyi forumlar