Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan baş ağrıları, halsizlik, keyifsizlik gibi şikayetleriniz var mı?. O zaman “Depresyon”da olabilirsiniz.
Yaşamımızda bizi yukleyen olaylar ve gunluk yaşam stresleriyle birlikte kendinizi sinirli, yorgun, bitkin, enerjisi duşmuş ağlamaklı, sık sık baş ağrıları tutan, uykuları bozulmuş, yaşamdan eskisi gibi zevk almayan bir ruh halinde hissedebilirsiniz. Bazen bu ruh halini gormezden gelip, değişik branş doktorlarına başvururuz. Bedensel bir problemimiz olmadığını oğreniriz. Bu bizi oncelikle rahatlatsa da; yakınmaların devam etmesi halinde, bir psikiyatri uzmanına başvurmamız gerektiğini duşunmeliyiz.
Toplumumuzda psikiyatri uzmanına başvurmak eskisi gibi tabu değilse de, yine de zor kabullenilen bir durumdur. Ben deli miyim, sorunlarımla baş edebilirim, ustesinden gelebilirim gibi telkinlerle kendimizi avutmaya calışırız. Ruhsal rahatsızlıklar, aynı kanser gibi doktora erken başvurulduğu zaman daha hızlı ve kolay tedavisi olan hastalıklardır. Bircok hasta başta ilac tedavisine sıcak yaklaşmasa da tedavi sonrası ilacın gunluk hayatını etkilemediğini ve kendini olumsuz ruh halinden uzaklaşmış hissettiği icin memnuniyetini dile getirmektedir. Kişiler tedavi sonrası, iyi ki gelmişim, keşke daha once gelseydim, ben ilacların beni surekli uyutacağını sanıyordum gibi ifadeleri sıkca kullanmaktadırlar.
Bazen depresyon cok ağır seyredebilir. Yataktan cıkmak istememe, işe gitmek istememe, gunluk işlerin cok ağır ve zor gelmesi, uykusuzluk veya tam tersi aşırı uyuma, yaşam isteğinin azalması, kendini aşırı suclama, intihar fikirleri veya girişimi şeklinde ortaya cıkar. “Major Depresyon” denilen bu durum acil psikiyatri uzmanına başvuru gerektirir. “Major Depresyon” bazen “Bipolar Duyguların Bozukluğu” denilen (iki uclu mizac bozukluğu) hastalığın başlangıcı olabilir. Bu yuzden tedavisi ve takibi onem arz etmektedir.
Depresyon tedavisi mumkun olan bir rahatsızlıktır. Başvuru ne kadar gecikirse o kadar kronikleşir ve uzun zaman alır. Depresyon gunluk hayatımızı, verimliliğimizi olumsuz etkileyen bir durumdur. Psikiyatri uzmanından yardım alarak hayatınızı kaliteli yaşayın, yaşamınız anlam kazansın.
PSİKİYATRİ
Uzm Dr.Nevin ŞAHER

[h=2]Ankara Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]