Merhaba, eski forum konularını okuduğumda protein tozunun zararlı olduğunu, karaciğeri tuketeceği hakkında onlarca yorum yapılmış. 2020 yılında bu soruyu tekrar sormak istedim. Sizce protein tozu zararlı mı, zararlıysa neden? Zararsız mı, zararsızsa neden? Ben 6 aydır kullanıyorum. Gunde 1 olcekten fazla tuketmiyorum(37gr toz =23gr whey protein)
Yorumlarda fikir oluşturması icin aşağıdaki bilgileri eklemek istiyorum.
protein tozu nasıl yapılır?
Belirli enzimler sute eklenir ve sutun ayrışması sağlanır. Bu ayrışma sırasında ortaya cıkan kısımlardan biri de sut kesiği yani lordur. Lordan peynir uretilir ve geride kalan sıvı kısımda ise whey proteini bulunur. Bu sıvı yuksek ısılarda pastorize edilip toz halinde kurutulur. Bu toz protein tozudur.
Fazla protein tuketiminin bobreklere etkisi​Protein tozlarının bobreklere zarar verdiği iddiası doğru değildir. Bobreklerinizle ilgili ciddi bir rahatsızlığınız yoksa fazla protein tuketiminin zarar vermesi pek mumkun değildir. Yapılan bir araştırmaya gore, gunde kilo başına 2,8 gr protein tuketen kişilerin bobreklerinde herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Fazla proteinin sağlıklı insanlarda zararlı olmadığının bir diğer ispatı ise profesyonel sporculardır. Normal insanlardan cok daha fazla protein tuketen sporcularda, spor yapmayan kişilere gore bobreklerle herhangi bir problem gozlenmemiştir.

Bu durumda bobrek rahatsızlığı bir bireyin proteini neden aldığı fark etmeksizin fazla protein tuketimi kendisine zarar verecektir.( etten, tozdan, bitkiden fark etmeksizin.)

Bcaa / creatine / l- carnitine / casein ve diğer supplementler hakkındaki fikirlerinizide merak ediyorum.

Dunyaca unlu Dr. Mehmet Oz'un Whey hakkındaki fikirleri :