1 ay once Lasek yontemiyle goz ameliyatı yaptırdım Ankara'da ozel bir hastanede. Sizlere sureci anlatmak istiyorum duşunen arkadaşlara yardımcı olur belki diyerekten. 25 yaşındayım. 10 yaşımdan beri gozluk, son 3 yıldır gozluk+kontakt lens kullanmaktayım.
Oncelikle goz numaralarım sol 1,75 astigmat ve 1,00 miyop, sağ 1,00 astigmat ve 1,50 miyoptu. Doktor iki yontem onerdi. Lasek ve Lasik diye.
Lasik yontemde bildiğim kadarıyla gozun icerisine bir lens yerleştiriliyor ve kalıcı olarak o lens orada kalıyor. İyileşme sureci hızlı hatta birkac gun suruyor diye duydum ve konforu daha yuksek (yanma, batma, goz yaşarması vs). Bunun yanında fiyatı da daha yuksek olan ve daha yeni bir yontem. Ancak goz doktorlarının fark edebileceği bir iz kalıyormuş gozde ve gozun operasyonlu olduğu anlaşılıyormuş. Bu durum TSK Subaylık icin başvuruda sorun olabiliyormuş ancak Emniyet Mudurluğu sorun etmiyormuş dedi doktor bana.
Lasek yontemi bana uygulanan yontem. Gozun ust tabakası kazınıp, lazerle goz ciziliyor. Bu yontem daha ucuz, daha uzun suren iyileşme surecine sahip ancak gozde hicbir iz kalmıyor doktorun dediğine gore. Ameliyat 10-15 dakika arası surdu ve şoyle oldu: (bazı kişileri rahatsız edebileceğinden surprizbozanda yazdım)
Hemşire ameliyattan once damla damlatıyor. Ameliyat yerine yatıyorsunuz ve lazer cihazı yuzunuze gelecek şekilde konumlanıyor ve cihazda bulunan kırmızı noktaya bakmanız isteniyor. Tek gozunuzu acık tutacak bir cihaz yerleştiriliyor ve damlalar damlatılıyor. Bu damlalar cidden cok guclu uyuşturucular ve gozunuze değen hicbirşey hissetmediğiniz gibi, gozunuzu kapatma ihtiyacı da hissetmiyorsunuz. Doktor gozunuzun uzerini kucuk bir aletle kazıyor. Ardından bir damla daha damlatıyor ve goruşunuz bulanıklaşıyor. Bunu guneşe bakınca bir sureden sonra goruşunuzun bulanıklaşması gibi duşunebilirsiniz. İşte bu sırada lazer calışıyor ve gozunuzu birkac saniye kıpırdatmamanız gerekiyor. Lzerin sesini ve yanık kokusunu duyuyorsunuz
Ameliyat tamamlanınca ayağa kalkıp cıkıyorsunuz. İşlem sadece bu kadar
Ertesi gune kontrol muayenesi konuluyor. Bunun olması iyi oluyor cunku benim sağ gozde doğru duzgun ağrı, batma olmazken sol goz inanılmaz kotuydu. Surekli batıyor, yırtılıyor gibi ağrı oluyordu ve o kadar cok sulanıyordu ki, bir yerden sonra burnum akmaya başladı ve nezle gibi oldum. İlk gun sadece sağ gozu yarım acıp birkac saniye acık tutup kapatarak idare ettim. 4 damla ve ağrı kesici verildi. İlk gun cok sık damlatıyorsunuz. Ertesi gun muayeneye gittiğimde doktor soldaki lens duşmuş dedi. Butun ağrılar ondanmış. Yerine lens takınca goze rahatlama geldi. Ondan sonra 2-3 gun ufak batmalar oldu iki gozde ama ilk gunun yanında hic kalır.
Takılan koruyucu lensler 1 hafta sonra doktora gidince, doktor tarafından cıkarılıyor. Bende sol lens duştuğunden onu 2 gun bekletip oyle cıkardı doktor. Sonrasında 2 hafta sonraya kontrol randevusu verdi. Bugun o muayeneye gittim. Şuan goz numaramın duştuğunu farkedebiliyorum ancak sol goz geriden geldiğinden genel bir hafif bulanıklık durumu var. Doktor zamanla gececek dedi. Numaralarım sol gozun astigmat ve miyop 0,25 e, sağ gozde de birisi 0,25 diğeri 0,75 e duşmuş (hangisi bilemiyorum). Dahası okuma testi yapınca harflerin kenarlarını cok net gormesem de hepsini okuyabildim (bende şaşırdım). ay sonraya tekrar kontrol muayenesi verdi. Sanırım o zamana iyice duzelir.
Sonuc olarak ameliyat korkulacak bir durum değil. Keşke daha once yaptırsaymışım dedim. Ancak imkanınız varsa diğer yontem olan Lasik'i tercih edin. Cunku bunda yaklaşık 1 hafta ekrana bakamıyorsunuz pek. Ozellikle calışıyorsanız daha uygun olur. Bu arada şu sıralar virusten dolayı talep fazla yok herhalde ki fiyatlarda duşuş vardı. Hala 2 damla kullanmaya devam ediyorum gunde 3 ve 5 er kere olmak uzere. Bunlardan birisi gozu nemlendirmeye ve kuruluğa karşı bir damla, diğeri de iyileşmeye yardımcı ve iltihabı onleyici. Ek olarak doktor miyop ve astigmatın artmayacağını yaşımda olduğumdan normal koşulda ya goz numarasının ilerlemesinin duracağını ya da cok kucuk artacağını soyledi. Ancak hipermetrop icin bu tedavi olmuyormuş ve ileride yaşa bağlı hipermetrop gelişecekmiş.
Eğer bir sorunuz olursa yardımcı olmaya calışırım.
Teşekkur ederim vaktinizi ayırıp okuduğunuz icin.
Saygılarımla,