Konumuz dopamin. Dopaminden bahsetmek gerekirse noronlar icin bir iletişim aracı desek pek yanlış olmaz. Bu hormon bize motivasyon verir. Mesela su icince salgılanır ve salgılandıktan sonra bunu algılayan reseptorler vardır. Mesela uyuşturucu maddelerin bağımlılık tehlikesi en yuksek olan eroinden bahsedelim. Eroin dopamini saniyeler icinde tavan yaptırır ve bağımlı olursunuz. Hayatımdaki coğu şey dopamin dengesini bozmak icin bulunur. Orneğin sosyal medya sizin dopamin dengenizi alt ust eder. Siz bir şey başarmamanıza rağmen dopamin salgılar ve beyniniz veya oyunlar siz adamı oldurunce oyunu kazancı beyniniz dopamin salgılar. Bu sahte tatmin olma bağımlılık yapar tehlikelidir, hayatın icinden gecer hayattan zevk almayan biri olursunuz. Ders calışmak icin masaya oturamazsınız cunku ders size kısa surede dopamin salgılatmaz veya kitap okumak ve siz telefonu acıp Instagram'a girersiniz beyin dopamin denizinde yuzer. Sonra tekrar tekrar her gun bunu yaparsınız beyin der ki "Dopamin bol zaten, reseptorlerden bir kacını iptal edelim ne gerek var enerji harcamaya?" Cunku dopamini var reseptorlerden diyelim 5 tane var(bu sayı gercek dışı tabii ki) beyin 3'unu kapar 2 tane kalır. Bu sefer zaten zor calıştığınız derse hic calışamazsınız cunku motivasyonunuzu sağlayan hormon azdır ve reseptorleri 2 tanedir. Bunun sonunda iyice bağımlı olursunuz ve hayattan zevk alamayan, donuk, intihara meyilli ve dikkat eksikliği olan biri olup cıkarsınız. Şimdi bunu nasıl duzeltebileceğinizden bahsedelim. Oncelikle zaten bağımlı oldum falan demeyin zararın neresinden donulse kardır.
-Oyunu bırakmak
-Alkol sigara.
-Masturbasyon
-Sosyal medya.
-Aşırı sağlıksız Fast food zevk veren şekerli yiyecekler.
-Uyuşturucu
-Sosyal medya
Bunları bırakınca kısa surelide olsa yoksunluk krizi olur, beyin şok olur. Beyin "dun dopamin havuzunda yuzuyorduk, şimdi ne oldu?" der ve yoksunluk krizlerine karşı geldiğinizde beyin artık bir şeylerin değiştiğini anlar ve der ki; "Madem dopamin az, biz de bunu kullanabildiğimiz kadar verimli kullanalım" der ve reseptorler uretmeye başlar. 2'ye duşen sayı 3 olur, 4 olur, 5 olur, 6 olur ve artık ders calışırken motivesinizdir cunku derse oturduğunuzda minicik salgılanan dopamini 6 reseptor algılar ve dikkatinizi derse verebiliyorsunuzdur. Hayattan zevk almaya başlarsınız.
sonucunda:
-Hayattan zevk alma.
-Dikkate artma.
-Hafızada guclenme.
-Derslerde başarı.
-Sosyal hayatta başarı.
-Ders calışmada zorlanmama
Arkadaşlar ben yarın başlıyorum ve her gun guncelleyeceğim. Siz de başlarsanız ve guncellerseniz hep birlikte motive oluruz. Coğu şeyi ders calışmayla ornekledim fakat sadece ders değil, her şey duzelir. Spor yapmaktan kitap okumaktan size eskiden sıkıcı gelen işlerden en onemlisi hayattan zevk alırsınız.
Dopamin hayatımızı nasıl etkiler?
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Dopamin hayatımızı nasıl etkiler?