IMSI
Intra-sitoplazmik morfolojiye gore secilmiş sperm injeksiyonu (IMSI); konvansiyonel IVF mikroskopları ile karşılaştırıldığında ozel buyutme teknikleri kullanarak spermlerin incelemesine imkan sağlayan bir yontemdir. Bu yontemde, kullanılan buyutmeler 6000 ve uzerine cıkarak morfolojik olarak en iyi spermlerin secilmesine imkan sağlamaktadır. Bu gelişmiş yontem sayesinde sperm hucresinde bulunan ve kromatin stabilizasyonunu bozduğu bilinen vakuol (etrafı zarla cevrili boşluklar) gibi bazı hucre ici yapıların tespit edilmesi olası olup, bu defektleri gostermeyen ya da en az defekt gosteren spermler ile ICSI(mikroenjeksiyor) yapılır, ve implantasyon ve gebelik oranlarını artırıp, erken donem duşuk riski ise azaltılabilir.
IMSI ozellikle erkek faktoru vakalarında (oligoastenoteratospermi) ve bir kac kez deneme yapılmasına karşın gebeliğin elde edilemediği durumlarda başvurulması gereken bir tekniktir. Spermin embriyo gelişimine katkısı insanda iki ya da ucuncu gunden sonra artmaktadır. Cunku embriyo genomu yani sperm ve yumurtanın birleşmesiyle oluşan yeni genetik yapı bu donemden sonra tam olarak faaliyete gecer. Genomun sağlıklı calışmasının dolaylı bir gostergesi embriyonun blastosist evresine kadar yaşamını surdurmesidir. Dolayısıyla IMSI yontemi ile secilen ve kromatinin daha stabilize olduğu duşunulen embriyoların blastosist evresine ulaşma oranlarının, IMSI kullanılmadan secilen spermlerle oluşturulan embriyolara gore daha yuksek olduğu gosterilmiştir.
IMSI tekniğinin uygulanması konvansiyonel ICSI’ye gore daha uzun zaman ve iyi eğitilmiş personel gerektirmekte, daha yuksek bir maliyete neden olmaktadır. IMSI’nin klinik anlamda gercek faydası prospektif, randomize calışmaların yapılmasından sonra anlaşılacaktır.
IVF'e Hazırlık ve Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı
İnfertilite (Kısırlık) tedavisi, aynı anda bircok mesele ile uğraşmayı ve farklı uzmanlıklar arasında cok iyi bir “takım” calışması gerektiren bir tedavi surecidir. Sağlıklı yaşam danışmanı, işte bu takımın oyun kurucusudur.
Bilimsel calışmalar, stresin kısırlığa sebep olabileceğini; anne olamamanın ve bu surecte yaşananların da yoğun stres ve depresyona yol actığını gostermektedir.
Anne adayımız, “Neden ben bunları yaşıyorum?”, “Neden Ben?..” “Nicin herkes gibi normal gebe kalamıyorum?”, “Bunları hak edecek ne yaptım?”, “Aynı şeyleri tekrar yaşamak istemiyorum!..”, “Artık gucum kalmadı!..” duygularıyla baş etmeye calışır.. Aynı zamanda uyku problemleri, bıkkınlık, huzursuzluk, karamsarlık, halsizlik, iştah artışı, kilo almak, ofke, suclama, ozguven kaybı, başarısızlık, kendini yetersiz gormek- kendini beğenmemek ve cinsellikten zevk almamak gibi sorunlarla da uğraşmak zorunda kalmaktadır.
Tup bebek sureci stresi altında olan zihin, beden ve ruh, artık normal duzenine ve dengesine geri donmekte zorlanmaktadır.
Ayrıca tekrarlayan duşukleri olan ciftlerde ve sebebi anlaşılamayan gebe kalamama durumlarında, embriyoların tutunamamasının nedenlerinden onemli bir kısmının bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olabileceğini ve “akupunktur” gibi “tamamlayıcı-entegratif-tıp” yaklaşımlarıyla “bağışıklık sisteminin dengelenmesi”nin yuzguldurucu sonuclar verdiğini biliyor ve yaşıyoruz.
Bununla beraber anne adayımızın sadece kaygıları, korkuları değil strese bağlı oluşan hormonal dengesizlikleri (kistik gelişimler, cerrahi mudahelelerin yan etkileri, rahim cevresi dokularda kronik enflamasyon ve enfeksiyonlar vb.) tamamen duzeltilmeden iyileştirme mumkun olmamaktadır. Yani “Sağlıklı yaşam danışmanlığı”, tup bebek protokolleri oncesinde, “anne adayımızı bir butun” olarak değerlendirir ve “psikolojik-fiziksel” bozucu alanlarının tedavisi, ile “daha sağlıklı, huzurlu ve rahat bir tup bebek sureci” gecirmesine yardımcı olur.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kısırlıkta sperm injeksiyonu (ımsı) nedir? Nasıl yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kısırlıkta sperm injeksiyonu (ımsı) nedir? Nasıl yapılır?