İlk Devcon, 2014 yılında Almanya ’nın Berlin kentinde gercekleşti. Bunu Londra, Şanghay, Cancun, Prag ve Osaka konferansları izledi.
Japonya ’nın Osaka kentinde duzenlenen son Devcon 5’in uzerinden uc yıl gectikten sonra Devcon 6, Kolombiya ’nın başkenti Bogota ’da tamamlandı. Covid-19 pandemisinin etkilerinden dolayı 3 yıldır ertelenen Devcon; Ethereum, kripto para meraklıları ve geliştiricileri icin son derece onemli. Genel olarak katılımcılar icin bir eğitim, ağ oluşturma ve kutlama haftası kabul ediliyor. Gercekleşen etkinlikte ortaya cıkan goruntu, Ethereum ’un gucunu sadece blok zinciri ağından değil de guclu topluluğundan aldığı katılımcıların kişisel duşuncesiydi.
Vitalik topluluğun gucunu kendi cumleleriyle ifade etti:
“Ben bilgisayar değilim, insanustu değilim. Ben normal bir insanım ve hepiniz ekosistemimizde cok şey yapabilirsiniz . Hicbir şey bilmiyor olabilirsiniz ama belki gelecek yıl cok buyuk bir proje yapacaksınız. Bu mumkun, topluluğumuzda her şey mumkun”
Vitalik Buterin EF kaynaklarının acıkladığına gore Devcon ’a ev sahipliği yapan ilk Latin Amerika şehrinde Ethereum ’a ilgi yuksekti. Kapanış toreninde 113 ulkeden 6 bin kişinin Agora Kongre Merkezi ’nde toplandığı soylendi. Binlerce meraklı icin cevrim ici şekilde ve farklı panellerde yaklaşık 317 konuşma gercekleşti. Bu konuşmaların bazıları Devcon Bogota ’da heyecan yarattı, bazıları yeni tartışma konuları actı.
Gelecek odaklı Devcon Elbette Devcon ’daki en onemli tartışma konularından biri Ethereum icin son derece onemli olan “Merge ve Sonrası” konu başlığıdır. Diğer one cıkan teknik kelimeler ise; L2/Zk, MEV, ENS, Danksharding olabilir. Başlıklara yakından bakacak olursak;
Merge Konferansa katılan Vitalik Buterin, 15 Eylul ’de başarılı bir şekilde gercekleşen Merge sonrası yol haritasını paylaştı ve daha iyi bir Ethereum icin calışmalara devam edileceğini vurguladı.
Layer-2/Zk Bir başka tartışma konusu olan Layer-2 cozumleri, Ethereum topluluğu icin son derece onemli. Farklı panellerde olceklenme sorunlarını sık sık tartışıldı. Guncel olarak kabul goren Layer-2 cozumleri olan Rollup ’lar Vitalik Buterin ’in de katıldığı Rollup Day ’de ele alındı.
Rollup ’lar icin iki farklı yaklaşım var: Optimistic Rollup ve Zero-knowledge Rollup. Ethereum ağının geleceği icin zk verimliliği şu anda Vitalik Buterin ve diğer bazı geliştiriciler tarafından beğenilip tartışılıyor. Vitalik, zk-Rollup ’ların gelecek olduğuna inanıyor ve Optimistic Rollup ’ların, zk-Rollup ’lara yenileceğini ongoruyor.
Vitalik Buterin, Zk ile ilgili bir panelde konuşma yapıyor: “Belki de 5 ila 10 yıl icinde telefonunuzda bir full node calıştırabileceksiniz.” MEV Ethereum ’da MEV ’nin olumsuz ağ etkilerini azaltmayı amaclayan araştırma ve geliştirme ekibi Flashbots, Devcon ’da SUAVE ’yi duyurdu. SUAVE ile gelecekte, MEV kaynaklı kazanılan miktarın dağılımındaki değişikliklere gidilecek.
Daha fazla detayı bu yazımızda okuyabilirsiniz: https://uzmancoin.com/ethereum-suave
Flashbots’un kurucularından Phil Daian, Devcon’da konuşuyor. Danksharding Devcon ’da bir diğer gundem konusu danksharding. Sharding, Ethereum ağında yuku dağıtmak icin bir veritabanını yatay olarak bolme işlemidir. Bu işlem Ethereum ’un genişleme problemini cozmek icin cok karmaşık. Bundan kaynaklı 2 yıl icinde resmi olarak piyasaya suruleceği tahmin ediliyor.
Diğer yandan buyuk işlem verilerini kolayca işlenebilecek daha kucuk bitler halinde duzenleyerek ağı iyileştirmeye yardımcı olması icin tasarlanan proto-danksharding (EIP-4844) gelecek 6–12 ay icinde piyasaya surulecek.
ENS Konferansta Ethereum Name Service ’in (ENS) kurucusu ve baş geliştiricisi Nick Johnson da ana sahnede sunum yaparak son guncellemeleri ve şu anda ENS ’de neler uzerinde calıştıklarını aktardı. Uzun zamandır beklenen NameWrapper ve yeni UX hakkındaki acıklamaları topluluğu heyecanlandırdı. Ancak asıl dikkati ENS ve POAP işbirliği ile yaptığı fiziksel kartla cekti.
Daha fazla detayı bu yazımızda okuyabilirsiniz: https://uzmancoin.com/ethereum-devcon-ens-ruzgari/
“ENS ’niz sizi artık taşınabilir Web3 kimliğiniz olarak temsil ediyor” – Nick Johnson Konferansta one cıkan diğer onemli başlıklar: Rollup sistemini coklu kanıtlayıcılarla guclendirmek, Merkezi olmayan Infura, Ethereum ’un ticari hazırlığını keşfetmek, Ethereum Vakfı ’nın anlamı, Ethereum Ultra Sound Money, Kamu malları icin ZKP ’yi kullanmak, Kar amacı gutmeyen kurumların oluşturulması, MEV kaynaklı sorunlara cozum onerisi, Sıfır bilgi kanıtları hakkında bilinmesi gerekenler, AMM mekanizmasına genel bakış, Ethereum ’da Oracle altyapısının iyileştirilmesi, İkinci dereceden finansmanın yeni uygulamaları vb. olmak uzere onemli başlıklar tartışıldı. Kuresel duzenleme endişesi Devcon 6, sansur tehlikesinin golgesinde gercekleşti.
8 Ağustos 2022’de, Ethereum tabanlı gizlilik aracı Tornado Cash ve ilişkili cuzdan adreslerine sansur uygulayan ABD kurumu OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi), kripto para sektorunden buyuk tepki toplamıştı. Olayların etkisi hala devam ederken Ethereum ’un 15 Eylul ’de PoS ’a gecişi sansur tehlikesini gundemde tutmaya devam etti.
Amerika ve Avrupa ’da kripto paraların duzenlenmesi kademeli olarak sıkılaşırken PoS ’a geciş Ethereum uzerindeki dış baskıyı arttırdı. İddiaya gore artık madencilik sistemi bulunmayan Ethereum PoS ile sansurlu blokları doğruluyor ve daha fazla OFAC gibi sistemlere bağımlı hale geliyor.
Henuz iddia edildiği gibi bir bağımlılık olmasa da Ethereum er ya da gec duzenleme baskısıyla karşı karşıya gelecek. Bu baskı, elbette konferansta eğlencenin onune gecmedi. Acılış ve kapanış sunumlarında Kolombiya ’da yerel bir profesyonel dans topluluğu davet edildi ve katılımcılara unutulmaz bir şolen yaşattı.
ETH Medellin ’de ne oluyor? Kripto para ve Ethereum dunyasının meraklılarını bir araya getiren bu etkinlik sonrası bircok kişi, 18–23 Ekim tarihleri arasında yine Ethereum Kolombiya ’nın katkılarıyla gerceklşecek ETH Medellin ’de tartışmaya ve oğrenmeye devam edecek.
Bir hafta surecek olan ETH Medellin, Devcon ’dan sonraki sıradan bir Ethereum haftası olup, şehir genelinde bircok dağıtılmış etkinlik ve topluluğun yeniden bir araya gelip iş birliği yapabileceği merkezi bir ortak calışma alanı.