Kedi; kendisine zarar verecek bir harekette bulunduğunuzda, yavrularına dokunduğunuzda koruma icgudusu ile sizi tırmalayabilir. Tırmalama sadece anne kediler icin gecerli değildir, alanına dahil olduğunuzda veya yemek yerken rahatsız ettiğinizde de sizi tırmalayabilir.
Evcil kedi tırmalaması sonrasında ilk yardım.
Evinizde baktığınız kedinin aşıları ve bakımları tam olacağından ev ortamında ilk mudahale yapmak mumkundur. Yapılması gereken ilk şey yarayı soğuk su ve sabun ile yıkamaktır. Tırmalanan bolge iyice yıkandıktan sonra kesiklerin uzerine surulen kremlerden surmeli ve yara bandı ile kapatmalısınız. Tırmalama sonucu oluşan yara cok derinse veya uzunsa sargı bezi kullanmak daha doğru olacaktır.
Sokak kedisi/bilinmeyen kedi tırmalaması sonrasında yapılması gerekenler.
Yukarıda yazılanların hepsini aynı şekilde yerine getirmeli, sonrasında ile hic zaman kaybetmeden doktora gidilmeli. Tanınmayan kedi kuduz hastalığı taşıyabilir ve bu cok buyuk bir risktir. Hemen bir doktora gitmelisiniz.
Kedi tırmalaması sonrası doktor gerektiren durumlar.
Kedi tırmaladıktan sonra ilk yardım yapılmış fakat uzerinde gorulen kızarıklıklar gecmemişse, yara bolgesinde şişliklerin oluşması mumkundur. Bu, kedinin bir hastalık taşıdığını gosterebileceğinden mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Kedi tırmalaması sonucu doktor gerektiren durumlar yanlızca bununla sınırlı değildir. Bunun yanı sıra yara uzerinde oluşan iltihaplanmalar ya da kişinin surekli olarak ateşinin yukselmesi de ceşitli sorunlara işaret edebilmektedir. Bu gibi durumlardan kesinlikle vakit kaybedilmemeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Gidilen yerde kedi tırmalaması durumu ile karşılaşıldığı detaylı bir şekilde acıklanmalı ve kedinin sokak kedisi mi yoksa evcil bir kedi mi olduğu mutlaka belirtilmelidir.
Kedi tırmalaması veya ısırması, ihmale gelmeyen durumlardır. Kedileri fazla rahatsız etmeyiniz, saldırgan tavır gosteren sokak kedilerine pek yaklaşmayınız. Kedinin yavrularına dokunmaya calışmayınız.
Kaynak: miyhav.com, mapfre.com