Bu konuyu başta cok ciddiye almamıştım ama gunde 2-3 tişort kirletmek/değiştirmek ve dışarıda sadece siyah tişortler giymek zorunda kalınca, ustune bir de o tişorte gecen ıslaklık devam edince konuyu ciddiye aldım.
Rexona clinical protection aldım ve onu kullanan coğu kişinin bu tarz ter sorunları cozulurken benimki cozulmedi. Evet buyuk oranda terlemeyi kesiyor ama halen damla damla terliyorum.
Daha doğrusu koltuk altının alt kısmından cıkacak ter biraz daha ustunden cıkıyor yine de cıkıyor.
Olay şu şekilde. Hava sıcak olmamasına rağmen koltuk altlarım ozellikle vucut stres haline girince (bunu kısaca Valorant oynarken veya dışarıda gezerken tarzında niteleyebiliriz) koltuk altlarımdan adeta su akarmışcasına ter akıyor. Damla damla.
Haliyle bu olay tişortu de etkiliyor ve surec boyunca koku da yapıyor.
Surprizbozan: Hiperhidroz Nedir? Fazla sıcak havaya maruz kalmak, egzersiz yapmak, heyecanlanmak, ani korku yaşamak gibi durumlara vucut normalden fazla terleyerek tepki verebilir. Fakat vucudun terleme mekanizması bu tarz bir etken yokken de aşırı calışarak kişinin ozel ve iş hayatını olumsuz yonde etkileyebilir. Neyse ki, tıptaki ilerlemelerle birlikte aşırı terleme nedenlerinin anlaşılması ve tedavisi konusunda buyuk gelişmeler kaydedilmiştir. Koltuk altı terlemesinin nedeni, sempatik sinir sisteminin aşırı uyarılmasıdır. Bu kişinin yapısıyla ilgilidir. Stres ve gerginlik koltukaltı terleme şikayetini cok artırabilir. Şikayet genel olarak ergenlik cağında başlar.
Sırf bu olay yuzunden nisan ayından sonra sıcak havada sweatshirt giymek zorunda kalıyordum. O da ozellikle mayıs sonu - Haziran başı gibi cekilmez konuma gelince rapor alıp okula gitmemeye başladım.
Bende az da olsa hiperaktivite var. Kahve uyku yapıyor vs. ufak tefek belirtiler var.
Ve bu hiperaktivite dahilinde vucudum gereksiz yere strese giriyor. Orneğin dışarı cıktığımda muziğimi dinleye dinleye metroda otururken bile aslında strese giriyorum ama bunu fark etmiyorum. Tek sıkıntı şu ki hissetmediğim stresin acısını ter ile cekiyorum.
Bu yuzden bu tarz damla damla terleme olayları bir tek işte oyun vs. oynarken, bilgisayar başında bir iş yaparken ve dışarıda gezerken oluyor. Hissetmediğim stresimi de kontrol altına alamadığım icin istemsizce terlemeye devam ediyorum.
Dışarıda doğru duzgun gezemez olduğumdan ve kendimi cok rahatsız hissettiğimden ozel hastaneye başvurup cozum isteyeceğim.
Botox veya ameliyat secenekleri var. Botox ortalama 6-12 ay civarı dayanıyor. Eğer yaptırmak istersem 6 ayda bir toplam 3 seansla yapıyorlar. Bu 1.5 yıllık surecten sonra da etkisi 1 yıl civarı kalıcı olduğundan yılda bir yaptırınca yine cozume kavuşuluyormuş.
Aynı zamanda ilac seceneği de varmış ama onu doktorla konuşmam lazım.
Ya da ETS ameliyatı olup tum hayatım boyunca kurtulacağım ama ergenlik sonrası donemde yapılması istenebilir. Bilmiyorum.
Kısacası sorum şu. Bu tarz bir şey yaşayan oldu mu, olduysa nasıl cozum buldu?
Not: Henuz dunden bu yana kullandığım krem roll-on'da bu şekilde bir ibare var ancak halen cozum olmadı.