Kepcekulak.doğuştan ,bir cok kulak anomalisi deformitesi ,hatta yokluğu veya kısmi yokluğu olabileceği gibi en cok gorulen kulak anormalisi prominant ear yani kepce kulak dır.
Kulağın kafatası ile yaptığı acı artmış, fazla acılanmış yada antihelix dediğiimiz( ic kıvrım) ya tamamen yok yada cok silik haldedir. Ayrıca cocha (kaşık ) tabir edilen kısmın aşırı cıkıntılı olmasıdır.
Kepce kulak ailesel bir olaydır yani cocuğun kulağının fazla cekilmiş olması yada bir tarafına fazla yatmış olması bunun sebebi olamaz.
Kulak gelişimi ilk 5 -6 yaşında normal kulak buyukluğunun %95 e ulaşır dolayısı ile gelişimini tamamlamış kulak 6 yaşında yada okul oncesi donemde ameliyat olabilir .Yani tercih edilen ameliyat yaşı okul oncesi 6 yaştır.
Kepce kulak deformitesi ,ic kulak anomalileri dışkulak yolu anomalileri ,ve sağırlık gibi sorunlardan bağımsızdır .Dolayısı ile ameliyatları fonksiyonel yani duyma amaclı değil,psikolojik ve estetik amaclıdır.
Cocuğun gelişimi sırasında ve okul doneminde yaşaması muhtemel travmalar nedeni ile bu ameliyatın okul oncesi donemde halledilmesi gerekir.
Kepce kulakta kulağın kafatası ile olan acısı artmış, antihelix dediğimiz ic kıvrım silinmiş yada hic yok veyahutda cocha tabir edilen (kaşık) kısmı cıkıntı hal almıştır.Ameliyatda da amac bu acıyı normal yani 25-30 dereceye getirmektir.Belirgin olmıyan antihelix inde belirgin hale getirilmesi gerekir.
Ceşitli ameliyat taknikleri vardır.İple asma yonteminden ,on veya arka kesi ile girilerek kıkırdağın şekillendirildiği daha kalıcı yontemlere kadar bir cok yontem tercih edilebilir.Tercihde hastanın yaşı ve deformitenin şeklide rol oynar.Ben şahsen akra girişli yontemi , kesi izinin arkada saklandığı gorulmediği daha kalıcı olan yontemi tercih ediyorum.
Tecrubeli ellerde başarılı kalıcı ve memnun edici bir ameliyatdır.Uygun ameliyathane şartlarında uygun hastada uzman hekimin yaptığı ameliyatda başarı kacınılmazdır.Hastanede yatmayı gerektirmeyen bir ameliyatdır.Ameliyat suresi yaklaşık bir saatdir.Anestezi şekli,ben şahsen 10 yaşına kadar olan cocularda genel anestezi tercih ederken erişkinlerde ve 10 yaş uzerinde sedasyon ve lokal anestezi tercih ediyorum.
Tecrubeli ellerde başarılı komplikasyonsuz sonuclar almak cok mumkun ancak yinede akılda tutulması gereken ameliyat sonrası komplikasyon yada istenmiyen sonuşlar akılda tutulmalı bunlar hasta ile paylaşılmalıdır.
İstenmiyen sonuclar yara iyileşmesinin gecikmesi ,kotu yara izi veya nadiren keloid.,enfeksiyon kanama.,kulak yoluna kan dolması ve bandaj sebebiyle gecici duyma gucluğu, kronik ağrı ve asimetrik vakalar sayabileceğimiz nadir de olsa istenmiyen sonuclardır.
iBen cocuklarda genel anesteziyi tercih ediyorum.Ameliyat suresi yaklaşık bir saatdir.Arda posterior girişi tercih ediyorum.Ameliyetda tum kıkırdaklar ortaya konur,şekillendirilir,gerekirse kalıcı dişkişlerle tesbir edilir ve sonunda estetik olarak cilt altı dikişlerle kapatılır.Bandaj uygulanır.Dikiş almaya gerek yoktur.Amelyat sonrası 4.gun bandaj acılır.İlk 2 hafta gece bandajı uygulanır.Hasta bir hafta icerisinde sosyal hayatına donebilir.
Kısa suren bir ameliyat olduğu icin genellikle gece hastanede yatmayı gerektirmez.Hasta bir iki saat istirahat ettikten sonra evine gonderilir.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]