7 yıldır tip-1 diyabetim.. Bilmeyenler icin soyleyeyim, tip-1 cocuk/genc yaşta oluşur ve insuline bağımlıdır.
Tip2'ye nazaran daha meşakketli ve zordur. Tip2'ler ilac ile kontrol altına alınırken bizler insuline bağımlı yaşarız, sosyal hayatımız zaten tepe taklaktır. Basit gelebilir ama, şuursuzca ve hunharca duşunmeksizin pasta nasıl yeniyordu ben bilmiyorum artık. unuttum. Dıştan gorulduğunde yemeyver deniyor ama, cok zor bişey. Eşim halley yerken ben hungur hungur ağladığımı bilirim

Evlendikten sonra bebek duşundum hemen, etraftan tepki alacağımı bildiğim halde. Gerci 1 ay sonra 1 yılımız bitecek.. Millet de diyecek evliliğini doya doya yaşamadan ne bebeği?.. Yaşım olmuş 26. İşim gucum evim barkım yerine oturmuş. bekleyip neyi beklicem. Zaten diyabetliyim, vucudum sağlık acısından daha fazla deforme olmadan bebeğimi doğurmak istedim. Yani inşallah nasip olur sağlıkla doğum yapmak.
5 gun once oğrendim hamile olduğumu kendi hesaplarıma gore 5+3'um şuan. KK(da 6. hafta diyor onu cozemedim
doktorum bugun keseyi gordu, minicik bir karanlık boşluk 3 gun sonra tekrar gel, kac haftalık ve kalbi ne zaman atar konuşalım dedi.

Gelelim diyetime.. Bu arada uzun uzadıya aktarım yapmak istediğim icin gayet uzun bir yazı olacak, ilgisini cekmeyenler icin sıkıcı olabilu diyabetli annelerin dikkatle okuyacağınada kesinlikle eminim
Tabiiki hemen endokrin doktorum diyetisyene gonderdi. gerekli tetkik ve tahlillerim yapıldı, diyetisyenlede goruştum. Daha onceki diyet listemden cok da farklı değil. ufak tefek farklılıklarım var. Boyle bir konu actım cunku tip1 diyabet ya da tip2 diyabet veyahutta gebeliğe bağlı diyabet yaşayan arkadaşlarıma fikir olsun diye. Ben cok aradım taradım araştırdım diyabette hamilelik sureclerini. heleki tip1 diyabetli annelerin daha meşakketli bir sureci olduğu icin, ilgisini ceken olur olmaz bilemiyorum ama, bu konu altında paylaşabildiğim kadar yaşadıklarımı, fikirlerimi, tecrubelerimi paylaşmak istedim.

Bebeğimi sağlıkla karnımda taşıyacağım bu surecte inanılmaz azim ve istikrara ihtiyacım var. Daha once sadece 3 ay istikrarlı diyetime sadık kalmıştım. Ama artık bir mucizeye sahibim ve onun icin kek cikolata pastalardan vazgecip diyete uymak zorundayım! bilenler bilir tokluk şekeri 2. saat olarak baz alınır. ama gebelikte ilk 1.saat muhimdir. ve şu 5 gunluk surecte gordum ki 1.saatte kut diye aniden yukseliyor. ilk 1. saatim yuksek 2.saat gayet normal 110'larda. şuan elimden geldiğince ilk 1.saat icin uğraşıyorum.
Endokrin doktorum beni hamileliğe hazırlamıştı 3 ay oncesinden. Hab1c 6.5'e gelmişti diyetle. insulinlerim bebeğe dost insulin secildi Gunduz Novorapid gece ise Humilin. şuan gece ve gunduz hep 4 uniteyapıyordum ama artırmam gerektiğini anladım ilk 1.saatim 232 bile cıktığı oldu. bundan sonra gunduzleri 5 unite gece ise 6 yapmayı planlıyorum.

Gun icinde 3 ana oğun 3 ara oğunum var. Bugun akşam yemeğine kadar olan kısmı calışıyor olmama rağmen ustesinden gelip hallettim Zor olmasına zor, cok sabıra ihtiyacım var.

Sabah Kahvaltısı saat 7'de;
2 ince dilim tam buğday unu ekmek, 2 kibrit kutusu peynir 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz ici Şekersiz cay Yağsız salatalık domates.. Gun aşırı yumurta.
Yumurta yediğim gunlerde de peynir 1 dilim azaltılacak. __________________________________________________ _______________

10:00'da Ara Oğun;
1 porsiyon (yani adet) meyve. Kabuklu ise kabuğu soyulmadan. Meyve yiyemiyorum ben işyerinde nedense ve bunun yerine 1 avuc dolusu leblebi yanında ayran onerdiler. Veya Yarım paket etiform biskuvi yanında ayran. __________________________________________________ _______________

Oğle yemeği saat 12:30-13:00; oğlen et yersem, akşamda et yenilmeyecek!
5 yemek kaşığı sebze yemeği veya 2 parca peynir veya 120 gr yani 4 porsiyon et 1 su bardağı yoğurt veya ayran 2 ince dilim tam buğday unu ekmek yağsız salata, yeşillik vs. __________________________________________________ _______________

16:00'da Ara Oğun;
1 porsiyon (yani adet) meyve. Kabuklu ise kabuğu soyulmadan. Meyve yiyemiyorum ben işyerinde nedense ve bunun yerine 1 avuc dolusu leblebi yanında ayran onerdiler. Veya Yarım paket etiform biskuvi yanında ayran. __________________________________________________ _________________

Akşam Yemeği 19:30; oğlen et yediysem, akşam da yenilmeyecek! oğlen et yenildiyse akşam sebze yenilecek. aynı gun ikisi bir yok yani.
120 gr yani 4 porsiyon et veya 5 yemek kaşığı sebze yemeği veya 1 parca peynir 1 su bardağı yoğurt veya ayran 1 ince dilim tam buğday unu ekmek Yağsız salata, yeşillik vs. __________________________________________________ __________________

Gece 21:30-22:00;
1 porsiyon meyve (evde olduğum icin meyvemi yiyorum artık geceleri) 1 su bardağı şekersiz tam yağlı sut __________________________________________________ ____________________

Listem bundan ibaret. Tabi değişimler yapıyorum. Et yerine tuketilebilecek değişimli yiyecekleri seciyorum bazen. kaşar peyniri yumurta lor ya da cokelek falan et yerine geciyor ama tercihimi kurubaklagillerden yana kullanıyorum. mercimek nohut fasulye gibi. ve kurubaklagil yersem o gun ekmeği cok az yiyorum. İlla sebze yazıyor onu yemeliyim demiyorum ve sebze yerine peynir onerdikleri icin peynir tuketiyorum. meyve yerine gecen kuru meyve yedim bugun. 4 adet kuru kayısı 1 porsiyon meyve ediyor ve ben 2 kayısı 2 siyah uzum yedim Oğlen tavuk, 2 parca peynir yoğurt ekmek yedim mesela. cok cekici değil evet ama yapcak bişi yok yediğim ictiğimi yazınca sanki karıştı gibi oldu yaa..

Sorusu olanlara yardımcı olabilirim, kontorllere gittiğimde sizin merak ettiğiniz bir soruyu ben doktoruma sorabilirim, takıldığınız yiyecekleri paylaşın beraber istişare edelim diyabetli anneler

bende her ne yediysem elimden geldiğince buraya aktaracağım.