Sizde bunlardan birisi var mı? Yaşadıysanız nasıl kurtuldunuz? Ben de yeni yeni fark ediyorum, hafif de olsa paranoya var gibi geldi. Ayrıca cok kafaya takan ve aklıma gelen sıkıntıları uzaklaştıramıyorum, bunun da OKB olduğunu fark ettim ve ulkemizde cok gorulen fakat farklı duzeylerde olduğundan ve herkesin psikolojik destek almadığı icin resmi olarak net bir rakam verilemeyen bir sorunmuş. Bende bir ara format takıntısı olmuştu ve format atınca cok daha hızlı ve temiz bir sistem olduğunu duşunuyordum, halbuki normalde hicbir sorun yokken. 2 sene oncesinde mesela bir sene icerisinde 200 kere format attığım olmuştur. Nasıl olduysa sonradan gecti fakat buna benzer şeyler yaşayanlar var mı? Bu arada OKB, Obsesif Kompulsif Bozukluk yani kısaca ozetleyecek olursam;

Obsesyon: Surekli kafamızdan uzaklaştıramadığımız duşunce ve istekler, herkes'de farklı olabiliyor borclar, sıkıntılar, hastalık vb.
( Obsesyon aşırı derecede anksiyete'ye sebep oluyor. Normalden daha fazla anksiyete )
Anksiyete: kaygı uzerinden gelecekteki olaylar hakkında bir endişe ve korku guncel olaylara bir tepkidir.
Kompulsif: Bu obsesyonun bize verdiği anksiyete'yi bir eylem ile gidermeye zorlamak.

Mesela bende format takıntısı vardı ve format attığımda anksiyete gidiyordu, bir hafta sonra tekrar aynı sıkıntıyı yaşıyordum.

En hafif OKB, anahtarı, kapı kilidini, kitlediği halde acılıyor mu diye araba kapısını kontrol etmek, surekli el yıkamak, temizlik takıntısı yani temiz olsa bile temiz değil gibi hissetmek ve defalarca temizlik yapmak ornekleri veriliyor.

En buyuk etkeni ise masturbasyonun cok fazla yapılması, motivasyon ve enerjiyi duşurerek on ayak oluyor. Bunun dışında asıl sebepleri ise yaşanılan kotu olaylar, zor durumlar vb.

Orneğin din ile ic ice olan birisi, namaz kılarken aklına kotu şeyler geliyor, abdest alırken aklına farklı şeyler geliyor bu yuzden internette buna vesvese ile başa cık şeklinde başlıklar da oluyor. "Şeytanın vesvesesidir o." şeklinde biliniyor. Belki de oyledir orasına girmeyeceğim konunun, demek istediğim bu illet gercek ve organik bir rahatsızlık ve tedavisi mevcut.

En buyuk tedavisi bilişsel tedavi yani kişinin kendinin hasta olduğunun farkına varması ve kompulsif eylemi gercekleştirmemeye inat etmesi ile oluyor. Aynı zamanda kişinin duzenli bir hayata girmesi ve yaşama alışkanlıklarını duzeltmesi gerekiyor. Cok ilerlemiş duzeylerde ilac kullanımı gerekebiliyor.

Paranoid kişilik bozukluğu ise, ben yaşamadım ama duyduğum kadarıyla ve araştırdığım genelde savunmacı kişilikte insanlar oldukları icin dışarıdan birinin, bu kişilerinin bir ruhsal rahatsızlığı olduğunun farkına varmaları ancak cok detaylı muayene ile mumkun olur. OKB ile bana kalırsa benzer bir rahatsızlıktır, belirtileri: Guvensizlik ve başkalarına karşı şuphe duyma, başkalarının sadakatine veya guvenilirliğine dair şuphe duyma.

Şizoid kişilik bozukluğu bence coğu insanda ozellikle oyuncu kitlesinde olabilir, Yalnız kalmayı tercih etme, Sosyal ya da kişisel ilişkilere ilgi eksikliği, Sınırlı sayıda duygusal ifade ve duygularını tam yaşayamama, Coğu aktiviteden zevk alamama vb.

Eğer bunlar tedavi edilmez ise şizofreniye cevirebiliyor kendini.

Sizler hic boyle bir sıkıntı yaşadınız mı veya yaşıyor musunuz? Paylaşırsanız farkındalık ve bilgilenme konusunda iyi olur. Tum yorumları okuyarak tartışacağım, belki yardımımız dokunabilir birbirimize. Bunlar olsa bile coğu insan gizleyebilir rahatsızlık duyabilir fakat bunun farkına varmak lazım ve bunlar aslında tedavisi mumkun rahatsızlıklar.