Tarımsal uretim ve hayvancılık destekleniyor. 2022 ve 2023'de hangi alana ne kadar destek verileceği ile ilgili karar yayınlandı. Tarımsal uretimde 2022 yılında uygulanacak mazot ve gubre destekleri ile 2023 yılında uygulanacak sertifikalı tohum destek miktarları Resmi Gazete'nin bugunku sayısında yer aldı. Destekleme odemeleri icin gerekli finansman 2022 ve 2023 yılı tarımsal destekleme butcesinden karşılanacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararıyla bitkisel uretimin dışında ayrıca hayvansal uretim, su urunleri uretimi ve tarımsal Ar-Ge'ye yonelik destek miktarları da tespit edildi. Reuters'in haberine gore, destekten Ciftci Kayıt Sistemi'ne (CKS) dahil ureticiler yararlanacak. Karar, bu yılbaşından gecerli olmak uzere bugun yururluğe girdi.

Buna gore, 2022 uretim yılında mazot ve gubre destekleri dahil olmak uzere dekar başına toplam; arpa, buğday cavdar, tritikale ve yulaf icin 121 lira, aspir icin 97 lira, kolza (kanola) icin 109 lira, kuru fasulye, nohut ve mercimek icin 96 lira, kuru soğan, yaş cay ve zeytin icin 84 lira, kutlu pamuk ve celtik icin 271 lira, patates ve soya icin 146 lira, yağlık ayciceği icin 109 lira yem bitkileri icin 115 lira, dane mısır, fındık ve diğer urunler icin 83 lira ve nadasa bırakılan uretim alanları icin gubre desteği haric olmak uzere 38 lira odenecek. Karar kapsamında bu yıl organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına verilecek destek miktarları da belirlendi. Organik tarım desteği kategorilerine gore dekar başına 10 lira ile 100 lira arasında değişen oranlarda, iyi tarım destekleri ise kategorilerine gore değişen oranlarda 10 lira ile 150 lira arasında değişen miktarlarda yapılacak.

Bu yıl dekar başına kucuk aile işletmesi desteği 200 lira, fındık alan bazlı gelir desteği 170 lira, katı organik- argomineral gubre desteği 20 lira, zeytin bahceleri rehabilitasyon desteği ise 100 lira olarak uygulanacak. Karar kapsamında 2023 uretim yılında sertifikalı tohum desteği urun gruplarına gore dekar başına 8 lira ile 200 lira arasında değişen miktarlarda belirlendi. Hayvansal uretimin desteklenmesi cercevesinde yem bitkileri yetiştiricilerine yılık olarak dekar başına 40 lira ile 150 lira arasında değişen miktarlarda destek sağlanacak.

Kararla ayrıca, buyukbaş ve kucukbaş hayvancılık destekleri ile su urunleri uretimine yonelik destekler de belirlendi. Ciftlik muhasebe veri ağı sistemine katılım desteği kapsamında 2021 yılında kayıt altına alınan 6 bin işletme icin işletme başına 600 lira odenmesi ongoruluyor.