35 yaşındayım, 10 yıldan uzun suredir devlet sektorunde calışıyorum. Insan dongusunun cok olduğu ve zaman zaman projelerle yurt dışına cıkma fırsatı bulduğum guzel bir iş. Farklı insanlar sosyal yaşamı, fikirleri ve gozlemleri de zenginleştiriyor. Kendimde bir değişiklik yaptığımda sonuclarıyla ilgili farklı kaynaklardan geri donuş alabiliyorum.
Sanırım 2003-2004 yılında rinoplasti ameliyatı oldum. Guzelleşmek icin. Babam hekim olduğu icin doktorumu kendisi buldu. Ben ozel bir araştırmaya girmemiştim.
Babam ogunki ameliyat teknikleri, hasta memnuniyeti ve hekim arkadaşlarının yorumlarına dayanarak belirlemişti doktorumu. Bugun ikinci plastik mudahelesini(goğus implant) gecirmiş ve uzerine kozmetik uygulam almış birisi olarak ameliyat tekniğinin es gecilmemesi gerektiğini soyluyorum. Doktorunuzda kullandığı yontemi konuşun. Orneğin bana uygulanan yontemin bugun gecerliliğini azaldı. Burun kemiğimi kırarak ve iki catı kemiği arasına sanırım parca yerleştirerek bicimlendirme yapmıştı doktor. Uc aşa beş yukarı boyleydi sanırım. Bugun yontem başka.
Hekimle yapılan ilk goruşme ikinci onemli şey. Iki tarafın da birbirini net olarak ifade etmesi, yontemi ve sınırları iyice goruşmesi gerekiyor. Siz doktora bir "model" tarif edeceksiniz, doktor sizi dinleyecek kendisi bir oneri sunacak ancak bu oneri sizi istediğiniz modele goturmeyebilir cunku her yuzun oranları sınırları var. Doktorunuz iyi bir hekimse bu sınırları net bicimde cizer ve ikna olmazsanız başka doktora yonlendirir. Aksini yapan hekimden kacın! Orneğin doktorum bana ne istediğimi sorduğunda o gunki ameliyatlarda gorduğum yuzun ortasında kucucuk kalan ve ucu kalkık koprusu yanaklara yaklaşmış tiplerden istemediğimi ancak burnumun ucunun kalkık olmasını istediğimi ve koprunun orantılı durmasını arzuladığımı soyledim. Doktorum beni iyice inceledikten sonra burnumu istediğim olcude kaldıramayacağını cunku dudak ve burun arası mesafemin acılarak oranı bozacağını eğer bunu istiyorsam dudaklarımı kalınlaştırması gerektiğini ya da birden fazla operasyonla aşama aşama istediğim noktaya ulaşabileceğimi soyledi. Dudaklarımı mudahale istemediğim icin cok dik burundan vaz gectim. Burnumu peş peşe operasyona sokmak gibi bir niyetim de yoktu. Burnumu daraltamayacağını cunku nazal sistemin buna uygun olmadığını yani nefes alamayacağımı soyledi bundan da vaz gectim. Kopruyu istediğim gibi duzleştirebileceğini ve burunun bitim noktasını geriye cekerken burun ucuna torpu ile inceltme uygulayacağını boylece kalkık goruntuye kavuşacağımı belirtti. "Diğer beklentilerin konusunda kararlı isen seni başak doktora yonlendireceğim, farklı bir bakış acısına ihtiyacın olabilir" dedi. Sevgili arkadaşlar doktorun bu yaklaşımı cok onemlidir. Aramızdaki guven durustluğe bağlıdır.
Ameliyatım JF Kenedy hastanesinde oldu. Hekimler ceşitli hastanelerde operasyon yapabiliyor. Bahcelievlerdeydi o hastane, hala orada mı bilmiyorum. Bakım hizmeti cok iyiydi.
Ameliyatım, burnumun yapısı ve ameliyatın tekniği yuzunden yaklaşık 4 saat durdu. Yani sanırım oyleydi net hatırlayamıyorum normalden uzun surduğunu anımsıyorum. Cıktığımda cok fena narkoz etkisi yaşadım bir de yutkunma sorunu cunku solunum icin bir şey takıyorlar ağızdan. Tum gece kustum. Eşliksiz banyoya gidemedim. Babacığım sağolsun baktı bana. Yani size bakacak birisine ihtiyacınız olabilir. Ozellikle narkoz etkisini ağır geciriyorsanız.
Ertesi gun yastaneden cıktım. Yuzum resmen Aslan suratı gibiydi. Sokakta herkes hayretle bakıyor insana

15 gun icerisinde bu morluklar ve goze oturan kızarıklık geciyor. Benim ameliyatımda burnuma tampon takılmıştı, bugunlerde takılmıyor sanırım, bu tampon 15 gum sonra galiba cıkarıldı. Ceke ceke alıyorlar, dertsiz bir işlem korkmayın. Ustelik benim dikişlerim sağ burun deliğimin icinde idi hic sorun olmadı.
Devam eden gunlerde atele masaj yapmanız gerek. Yani burun catısını sıkıştırıyorsunuz ki bu kırıp şekillendirip bir araya getirdikleri kemikler acma yapmasın. Sonra bu ateli cıkardılar, alcımıydı acaba yapısını unuttum ama cıkardıktan sonra yanımda doktora yardım eden hemşirenin yuzundeki gulumseme guzeldi. Arkadaşlar burun ve cevresinde oluşan odemden dolayı burnunuz sağa ya da sola kaymış cıkabilir ya da sonra kayabilir. Normalmiş bu durum, odem gectikce burun duzeliyor. Ben tabi bu kayma olmasın diye hep dum duz yattım. Başımı sağa sola cevirmedim uyurken. Sonra plastik miydi bir tıbbı malzemeden atel veriyor bu sabit olamayan atele masaj yapmaya ya da dum duz aklınıza geldikce atel masajı yapmaya devam ediyorsunuz.
Sonuc; burnumun his duygusu ozellikle ucunda sanırım tam olarak bir senede geri dondu, ucu yuvarlak ve muntazam, koprusu son derece orantılı oturdu. Kopru alcağında burnum da incelmiş. Ancak sağ delik biraz daraldı o zaman doktorun neden daraltama yapmak istemediğini anladım! Koprude cok hafif acma oldu ancak onu da ellemeniz gerek anlaşılması icin. Ben yaptırdığım ameliyatı unuttum. Doktorum da herkes yaptırdığı estetiği unutmak ister demişti

Sonuc; ameliyatların endikasyonları olabilir. Orneğin nefes alma gucluğu ya da kemiklerin ciddi bicimde acılması, burun ucunun yeterince kanlanmadığı icin duşmesi birer endikasyondur. Orneğin Michael Jacson o kadar ameliyat oldu ki burun ucu zarar gordu bundan. Burnunuzu iyi bir hekime yaptırın bir daha mudahele ettirmeyin ve sınırları zorlamayın.
Hekimim Hakan GUNEY. O zamanlar Onep de calışıyordu.
Ps: Burnumu yaptırdıktan sonra kesinlikle kendimi daha guzel hissetmeye başladım. Hicbir kulturden ya da en yakınımdaki meslektaşlarımdan kimse mudahale edildiğini anlayamiyor. Doktoruma yaklaşımından dolayı cok teşekkur ederim. Sorularınız varsa yanıtlamaktan memnuniyet duyarım.