Katı gıdalara başlarken gıda alerjisi: hangi gıdalar risklidir? Nasıl korunalım?Katı gıdalara yeni başlamak, ebeveynlerin hayatındaki donum noktalarından biridir. Beraberinde pek cok soru ve endişeyi de birlikte getiri: En cok hangi gıdalar gıda alerjisine neden olur? Nasıl korunabiliriz?
Kademeli Başlangıc:
Yeni gıdalara tek tek, kucuk miktarlarla, yavaşca artırarak başlamak alerji yapan gıdanın tespit edilmesini sağlar. Meyvelere de sebzelere yeni başlarken en onemli konulardan biri de her bir yeni gıda arasında uc dort gun ara vermektir ki alerjiye neden olan gıda kolayca tespit edilebilinsin. Hangi sırayla verdiğiniz, hangi metotla pişirdiğinizin bir onemi yoktur.
En Alerjik 8 Gıda:
Herhangi bir yeni gıda icin herhangi bir alerjik reaksiyon bekleyebilirsiniz. 160 ceşitten daha fazla olabilir. Ancak aşağıdaki 8 gıda ve gıda grubu bunların % 90’ından sorumludur. Cocuğunuzu 3 yaşına kadar yer fıstığı ile tanıştırmamakta fayda vardır.
Sut
Yumurta
Yer fıstığı
Ceviz, badem
Balık
Kabuklu deniz urunlekari
Soya
Buğday
Bebeğinizdeki Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler, genellikle gıdanın tuketiminden kısa sure sonra gorulur. Birkac dakika ya da birkac saat icerisinde gorulebilir. Yeni bir ek gıdaya başlarken, aşağıdaki belirtiler acısından dikkatli olmalısınız:
Urtiker (kurdeşen), dokuntuler
Yuz, dil ve dudaklarda şişlik
Kusma ve / veya diyare
Oksuruk veya hırıltı
Solunum sıkıntısı
Bilinc kaybı
Ne Zaman Acil Servise Gitmelisiniz?
Ağır, ciddi alerjik reaksiyonlar olumcul olabilir. Solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, yuz ve dudaklar, dilde şişlik, ağır diyare, kusma durumlarında doktorunuzu aramalı ya da acil servise başvurmalısınız.
Hafif Alerjilerde Ne Yapmalısınız?
Urtiker, dokuntu gibi hafif – orta derecede belirtilerde tetkik istenebilir. Hangi gıdanın alerjiye neden olduğu tespit edilebilirse bebeğinizin menusunden gıdayı cıkarabilirsiniz. Tekrar tuketilmemesine dikkat etmelisiniz. Tekrarlayan tuketimler bir sonraki reaksiyonun ciddi olmasına neden olabilir.
Bebeğiniz buyudukce yumurta ve sut alerjileri gibi bazı alerjiler kaybolabilir. Ancak, yer fıstığı, ceviz, badem ve deniz kabuğu alerjileri genellikle devam ederler.
Aile oykusunun olduğu durumlarda daha da dikkatli olunmalıdır. Alerji oykusu olduğu durumlarda ozellikle yukarıdaki gıdalara başlamak icin 9 -10 aylığa kadar bekleyebilirsiniz. Alerjik reaksiyon gelişse bile buyuk bebeklerde tedavi de daha kolay olacaktır. Bal ve inek sutu ( peynir ve yoğurt haric ) icin de 1 yaşına kadar beklemek uygun olacaktır.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Katı gıdalara başlarken gıda alerjisi: hangi gıdalar risklidir? Nasıl korunalım?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Katı gıdalara başlarken gıda alerjisi: hangi gıdalar risklidir? Nasıl korunalım?